Gospodarka » Żywność

Serki, które lubią zimno

Serki, które lubią zimno
Zobacz więcej zdjęć »
Serki wiejskie produkowane przez OSM Piątnicę są wyjątkowo wrażliwe na temperaturę przechowywania, dlatego kupując je, powinniśmy sprawdzać ich termin przydatności oraz zwracać uwagę na warunki chłodnicze w sklepie. OSM Piątnica zaleca przechowywanie serków wiejskich w temperaturze od +1 ºC do +6 ºC

Wiosną i latem, kiedy temperatura powietrza jest bardzo wysoka, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, w jaki sposób przechowywane są produkty spożywcze, które kupujemy.

Jest to wyjątkowo istotne w przypadku wyrobów nabiałowych, takich jak serki wiejskie, które są bardzo wrażliwe na warunki transportowania, magazynowania oraz przechowywania w sklepie. Ponieważ wszystkie serki wiejskie z oferty Piątnicy nie zawierają konserwantów, pod wpływem zbyt wysokich temperatur zmienia się ich smak, wygląd oraz konsystencja. Tracą one także swoje walory odżywcze.

Zawsze w lodówce

Decydując się na zakup serka wiejskiego z Piątnicy – bez względu na to, czy jest to serek naturalny, lekki, czy z dodatkami – powinniśmy sprawdzić jego termin przydatności oraz zapoznać się z umieszczoną na opakowaniu informacją odnośnie zalecanej temperatury przechowywania. Niezależnie od wielkości i rodzaju sklepu produkty nabiałowe powinny być eksponowane w specjalnych lodówkach lub klimatyzowanych regałach chłodniczych ustawionych z dala od źródeł ciepła. Nie sięgajmy po serki trzymane poza miejscem chłodzenia – na ladzie czy obok kasy. W przypadku serków wiejskich marki Piątnica jedynie przechowywanie w temperaturze od +1 ºC do +6 ºC gwarantuje zachowanie walorów smakowych oraz odżywczych produktów.

Aby zwrócić uwagę konsumentów na problem przechowywania serków, OSM Piątnica wprowadziła specjalne oznakowanie tacek, w których eksponowane są produkty. Znak graficzny przedstawia drogę serka wiejskiego od momentu wyjazdu z mleczarni, poprzez punkt sprzedaży, aż do domowej lodówki. Celem wizualizacji jest wskazanie przewoźnikom, handlowcom oraz konsumentom na potrzebę zachowania odpowiedniej temperatury  (od +1 ºC do +6 ºC ) w całym łańcuchu dostawczym.  

Na zakupy – torba izotermiczna

Jeśli chcemy mieć pewność, że zakupione przez nas produkty mleczne po otwarciu będą nadal smaczne i wartościowe, należy w odpowiedni sposób transportować je ze sklepu   do domu. Nie powinniśmy przewozić serków wiejskich w nagrzanych – zwłaszcza wiosną i latem – samochodach ani wystawiać ich na działanie wysokich temperatur. Rekomendowanym przez OSM Piątnica rozwiązaniem jest korzystanie z wygodnych i szeroko dostępnych toreb izotermicznych. W zależności od rodzaju, pozwalają one utrzymać zimno nawet przez kilka godzin, dzięki czemu produkty zachowują swoją świeżość.  

Najlepsze – świeże!

Ponieważ serki wiejskie z Piątnicy to produkty świeże, należy chronić je przed światłem dziennym i ciepłem oraz pamiętać, aby po otwarciu nie przechowywać ich zbyt długo w lodówce. Otwarty serek wiejski Piątnicy zachowuje świeżość nie dłużej niż 24 h. OSM Piątnica radzi, jeśli to możliwe, aby robić przemyślane zakupy i zamiast kupować „na zapas”, regularnie uzupełniać domowe zapasy świeżymi produktami. 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Effective Public Relations
http://effectivepr.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »