Firma » Biznes

Skutki brexitu dla przedsiębiorców

Brexit to niewątpliwie jedno z najważniejszych wydarzeń we współczesnej historii Europy. Chyba nikt się nie spodziewał, iż Brytyjczycy w czerwcowym referendum opowiedzą się za wyjściem z szeregów Unii Europejskiej i samodzielnym funkcjonowaniem w Europie.

Jednak tak się stało, a Europę - stojącą w obliczu nowych wyzwań - czeka wiele miesięcy nerwowości i niepewności. Nikt do końca nie wie, jakie mogą być ewentualne skutki wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej - i to zarówno gospodarcze, finansowe, jak i społeczne.

Nie ulega wątpliwości, iż czerwcowy brexit wpłynie na działalność polskich przedsiębiorców - i to niezależnie od skali i rodzaju prowadzonej działalności. Dużo zależy od tego, jak ukształtują się stosunki Wielkiej Brytanii z Unią Europejską i od tego, jaki model ewentualnej współpracy zostanie wynegocjowany przez obie strony. W przypadku przyjęcia rozwiązań, które funkcjonują w relacjach Unii ze Szwajcarią bądź Norwegią, skutki dla przedsiębiorców mogą być łagodniejsze i mniej odczuwalne. Możliwe jest również całkowite zerwanie relacji z Unią i przejście na zasady handlu wyznaczone przez Światową Organizację Handlu - wtedy skutki są trudne do przewidzenia.

Warto zajrzeć: Rzetelna Firma opinie i fakty

Polscy przedsiębiorcy w sondażu przeprowadzonym przez Business Centre Club wskazują przede wszystkim na następujące zagrożenia:
- wprowadzenie procedur celnych,
- ograniczenia prawne przy współpracy z brytyjskimi firmami,
- niestabilność kursów walutowych,
- utrudniony dostęp do rynku brytyjskiego,
- wyższe koszty i wydłużone czasy dostaw,
- zmniejszenie inwestycji na rynku brytyjskim.
Za tym wszystkim kryją się przede wszystkim mniejsze zyski dla polskich przedsiębiorców, gdyż może zostać utrudniony dostęp do jednego z największych rynków świata.

Polscy przedsiębiorcy wskazują też na możliwe globalne skutki brexitu - osłabienie Unii Europejskiej jako partnera handlowego oraz mniejsze wpływy do unijnego budżetu (a co za tym idzie - zmniejszenie dotacji). Może to doprowadzić do recesji, a nawet rozpadu wspólnego, europejskiego projektu. Jednak dzisiaj nikt nie jest w stanie przewidzieć wszystkich skutków brytyjskiego brexitu.

JoannaS