Zdrowie » Ciało

Smaczne propozycje na co dzień. Praktyczne wskazówki

Smaczne propozycje na co dzień. Praktyczne wskazówki
Zobacz więcej zdjęć »
Poznajcie kilka prostych wskazówek, które pomogą w codziennym tworzeniu najlepszych dań i wprawią Was w dobry nastrój każdego dnia.

Wszyscy zgodzimy się, że dbanie o odpowiednie odżywianie jest kluczowe dla utrzymania odpowiedniej kondycji fizycznej oraz psychicznej. A jednak tak często zapominamy o przygotowywaniu dobrze smakujących i zbilansowanych posiłków! Poznajcie kilka prostych wskazówek, które pomogą w codziennym tworzeniu najlepszych dań i wprawią Was w dobry nastrój każdego dnia. Przygotowaliśmy pomysły na zdrowe i pożywne potrawy, które są nie tylko szybkie i łatwe do przygotowania, ale również sycące i smaczne. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszamy!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Dlaczego warto zadbać o urozmaicone posiłki?

Zdrowa dieta ma istotny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Zapewnienie organizmowi odpowiednich składników odżywczych może poprawiać nastrój, zredukować stres oraz zwiększyć poziom energii. Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych w codziennym życiu przekłada się także na długoterminowe korzyści. Odpowiedzialne podejście do diety może przyczynić się do zapobiegania wielu chorobom przewlekłym i poprawy jakości życia na przestrzeni lat. Dlatego koniecznie pamiętajcie o tym, by sięgać po zdrowe produkty i wprowadzić do swojej diety warzywa oraz owoce.

Smaczne dania na każdą okazję

Codzienne posiłki to nie tylko konieczność, lecz przede wszystkim doskonała okazja do eksploracji kulinarnego świata. Nie zapomnijcie o eksperymentowaniu z przepisami, co z pewnością urozmaici Wasze dania i wprawi Was w jeszcze lepszy nastrój! Nieważne czy przygotowujecie szybki lunch do pracy, rodzinny obiad czy romantyczną kolację – na pewno posmakuje Wam aromatyczne risotto, które z pewnością będziecie chcieli robić minimum raz w tygodniu!

Risotto z pieczarkami i majerankiem

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

·       350 g ryżu arborio

·       Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

·       4 łyżki oliwy z oliwek

·       1 mała cebula

·       750 ml wody

·       90 ml wina wytrawnego martini

·       350 g pieczarek

·       2 łyżki posiekanego świeżego majeranku

·       60 g startego parmezanu

·       Szczypta pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

1.     Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij.

2.     Pokrój pieczarki w plastry. Dodaj posiekane pieczarki, smaż 4 minuty. Odłóż połowę pieczarek.

3.     Wsyp ryż, wymieszaj i smaż około 2 minuty.

4.     Wlej wino i chwilę duś (do wchłonięcia). Przygotuj wywar z Bulionu grzybowego Knorr i wodę.

5.     Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

6.     Dodaj starty parmezan, pieprz, majeranek. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.

7.     Risotto wyłóż na ciepłe talerze, udekoruj pozostałymi pieczarkami.

Praktyczne wskazówki do zastosowania w kuchni

Doskonale wiemy, że dbanie o odpowiednie posiłki może być przytłaczające. Jednak mamy dla Was kilka praktycznych wskazówek na temat tego, w jaki sposób zorganizować przestrzeń i swój czas, by zawsze znaleźć chwilę na dobry i zbilansowany posiłek. Zacznijmy od organizacji kuchni. Planowanie posiłków na cały tydzień i sporządzenie związanej z tym listy zakupów może znacząco ułatwić codzienne funkcjonowanie. Pozwala to z góry przemyśleć, co i kiedy gotować, minimalizując chaos i zbędne wizyty w sklepie. Warto również zadbać o dobrze zorganizowaną przestrzeń. Przyporządkowanie konkretnego miejsca dla każdej grupy produktów w lodówce i spiżarni ułatwi utrzymanie porządku i szybkie znalezienie potrzebnych składników. Oprócz tego warto planować regularne porządki, podczas których zaplanujecie organizację kuchni na nowo. Usuńcie zbędne przedmioty, sprawdźcie daty ważności oraz uporządkujcie przestrzeń w szafkach i w lodówce. A kiedy lepszy czas na zorganizowanie nowego miejsca do gotowania niż zbliżająca się wiosna?

Łatwe i szybkie danie dla zabieganych

Szybkie tempo życia często zmusza nas do kupowania gotowych dań. Zazwyczaj nie najadamy się odpowiednio takimi posiłkami i podjadamy wieczorami, przez co możemy gorzej spać. Nie zapominajcie o tym, że w lepszej organizacji czasu pomoże Wam wcześniejsze planowanie jedzenia oraz zamrażanie. Jeśli zdarzy się, że nie zjecie całego obiadu, możecie śmiało go zamrozić. W dniu, w którym macie mało czasu, sprawdzi się idealnie jako zdrowa i ciekawa alternatywa dla gotowego jedzenia ze sklepu. My znamy sposób na to, by zrobić obiad łatwo i to w dodatku tylko w jednym garnku! Sprawdzi się idealnie na lunch w pracy czy w szkole.

Jednogarnkowe danie z kaszą pęczak, warzywami i kurczakiem

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

·       300 g kaszy pęczak

·       1 opakowanie Fix Gulasz Knorr

·       2 piersi z kurczaka

·       ½ cukinii

·       1 papryka czerwona

·       ½ szklanki groszku zielonego mrożonego

·       3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1.     Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

2.     Piersi z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie.

3.     Cukinię oraz paprykę pokrój w kostkę i dodaj do kurczaka. Smaż chwilę razem.

4.     Całość zalej 500 ml wody i zagotuj. Żeby danie było odpowiednio gęste i dobrze doprawione dodaj Fix Knorr - Gulasz. Wymieszaj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.

5.     Pod koniec dodaj zielony groszek. Całość ponownie zagotuj. Danie podawaj na ciepło z ugotowanym pęczakiem i np. z chrupiącymi grzankami.

Śniadanie, czyli Wasz najlepszy przyjaciel

Jeśli chcecie dobrze rozpocząć dzień, nie możecie pomijać śniadań! Dostarczają one organizmowi niezbędnej energii, pobudzają umysł i stanowią fundament zdrowego stylu życia. Poranne przygotowanie śniadania daje również szansę na chwilę spokoju i przyjemności przed rozpoczęciem intensywnego dnia. Dlatego warto zadbać, by śniadanie zawsze było obecne w naszym porannym harmonogramie.

Zdrowie rozpoczyna się od odpowiednich posiłków

Nasze nawyki żywieniowe wpływają nie tylko na kondycję fizyczną, ale również na poziom energii, nastrój i zdolność koncentracji. Wybór odpowiednich składników odżywczych może stać się fundamentem pełniejszego i bardziej zrównoważonego stylu życia. Każdy organizm jest inny, dlatego warto zwrócić uwagę na własne potrzeby, preferencje i ewentualne ograniczenia żywieniowe. Dopasowanie diety do stylu życia, aktywności fizycznej i codziennych wyzwań może pozytywnie wpłynąć na Wasz poziom energii, wydolność oraz jakość snu.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Yellowcups
http://yellowcups.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »