Rozrywka i wypoczynek » Hobby
Smak Indii na języku - garam masala w naszej kuchni
Spośród mieszanek suszonych ziół i przypraw, które kojarzą się nam z określonym rejonem geograficznym, pierwsze przychodzą nam na myśl zioła prowansalskie. Nic dziwnego, skoro używamy ich na co dzień do wielu potraw, co nadaje im i smak, i aromat zarazem. Kuchnia francuska jako wymyślna i nieco ekscentryczna kojarzy nam się z arystokracją i delikatnymi dla podniebienie smakami. Popularność ziół prowansalskich przez ich uniwersalność (pasują zarówno do ryb, jak i do mięsiwa oraz warzyw) jest niepodważalna - inne mieszanki dopiero muszą zdobyć sobie nasze uznanie.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Należy do nich garam masala - również aromatyczna i również nadająca smak sypka mikstura zmielonych ziół i przypraw. Ta przeniesie nasze zmysły o wiele dalej niż południowy wschód Europy, bo do Indii. Zadbają o to wchodzące w skład garam masala przyprawy: w pierwszym rzędzie są to kmin rzymski, kardamon, czarny pieprz i kolendra. Są pierwszą, zdecydowanie większą częścią przyprawy. Każde z wymienionych osobno poddaje się prażeniu, następnie łączy się je razem i bardzo drobno mieli. W ten sam sposób postępuje się z kolejnymi składnikami, które w procentowym składzie zajmą mniej miejsca. Będą to goździki, cynamon, chili i liść laurowy. Ostatnią przyprawą wchodzącą w skład garam masala jest gałka muszkatołowa, która z racji swej konsystencji nie jest poddawana prażeniu, a jedynie suszeniu, po czym również drobno się ją mieli.
Całość przypomina z koloru cynamon, choć jest nieco bardziej czerwona - taki też kolor nadaje przyprawie, którą garam masala wzbogaca. Składniki mimo że zmielone, nie są tak delikatnym proszkiem, jak wspomniany cynamon. Miksturę dodaje się do potrawy pod koniec jej przyrządzania z tej racji, że zbyt długie poddawanie jej działaniu gorącej temperatury sprawi, że smak będzie mniej zauważalny.
Jeśli chcemy, aby przygotowywane przez nas danie przywodziło na myśl Indie, garam masala będzie zdecydowanie najlepsza. Może być wykorzystywana jako składnik marynaty do mięsa, które przysłuży później do wzbogacenia aromatu sosu tikka masala (do którego dodaje się czosnek, tarty imbir, czerwoną paprykę, pomidor, jogurt naturalny i dodatkowo cynamon, co ważne - danie to serwuje się bez udziału soli). Garam masala możemy też użyć do doprawienia na sposób indyjski szpinaku, który może być użyty jako farsz do naleśników z mąki gryczanej.
Nadesłał:
ggraper
|
Komentarze (0)