Gospodarka » Żywność
Smaki Dalekiego Wschodu
Zobacz więcej zdjęć » |
Chociaż największym europejskim eksporterem ryżu są Włosi, nikogo chyba nie zdziwi, że na długo przed nimi, już około 5000 r. p.n.e., to życiodajne ziarno uprawiali Chińczycy. Z czasem jednak zasięg uprawy ryżu rozszerzał się, a ilość odmian gwałtownie wzrastała, przystosowując się do różnych klimatów oraz wszelkich odmian gleb.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Dziś znanych jest około 8000 rodzajów ryżu! Wiele lat temu u stóp Himalajów rozpoczęła się uprawa najszlachetniejszej i najdroższej jego odmiany- ryżu basmati.Krystalicznie czysta woda użyźniająca urodzajne gleby, na których rośnie owo wyjątkowe ziarno, a także specyficzny wysokogórski klimat nadają mu niepowtarzalny aromat. Ryż basmati posiada delikatny, orzechowy bukiet, dlatego w języku hindi nazwany jest ,,królową zapachów”. Po przyrządzeniu jest śnieżnobiały i puszysty, a co ciekawe, w trakcie gotowania jego ziarna rosną na długość, a nie na szerokość. W efekcie są one od 4 do 5 razy dłuższe niż szersze. Basmati, jak każdy ryż, jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym, może więc być podawany osobom chorym na celiakię, a także niemowlętom, które nie mają jeszcze ukształtowanego układu pokarmowego. Jest wskazany przy chorobach jelita grubego, wpływa wzmacniająco także na śledzionę i żołądek.
Ryż basmati idealnie nadaje się jako baza do wszelkiego rodzaju potraw ryżowych, świetnie sprawdzi się także jako dodatek do dań obiadowych. Wie o tym firma Konpack, proponując nam kulinarne podróże pod przewodnictwem Ryżu basmati Fit`s. Urozmaicając nasze codzienne menu można więc zaskoczyć rodzinę lub znajomych bardzo zdrowym wegetariańskim risotto, lub kolorowym hiszpańskim pilawem, który zachwyca bogactwem orientalnych nut: aromatem kardamonu, nasion kuminu, czarnuszki, imbiru, gorczycy i szafranu. Pilaw jest daniem charakterystycznym dla kuchni arabskiej, jednak jeśli wolimy łagodne klimaty śródziemnomorskie, możemy połączyć Ryż basmati Fit`s firmy Konpack z rybą lub owocami morza. Tego typu dania są zarówno wykwintne, jak i szybkie w przygotowaniu, a w zestawieniu z lampką białego wina na zawsze zawładną naszym podniebieniem. Jeśli mamy ochotę na smakowitą słodką przekąskę, także możemy posłużyć się ryżem. Według wierzeń ludów z Dalekiego Wschodu smak słodki przywraca utraconą energię oraz zapewnia harmonię z otaczającym światem. Dlatego kończąc kulinarne wojaże, możemy na deser podać gościom np. Ryż basmati Fit`s z jabłkami, migdałami i gruszką, przyprawiony odrobiną cynamonu lub dżemem z żurawiny.
Aby jednak ziarna ryżu nie były posklejane, należy wcześniej dokładnie przeczytać instrukcję przyrządzania. Nie jest ona trudna: do gotującej się wody wystarczy wrzucić torebki ryżu, po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć gaz i przykryć garnek. Basmati będzie gotowy do zjedzenia już po 18-20 minutach. W trakcie gotowania możemy dodać do wody odrobinę oliwy z oliwek, szczyptę soli lub kostkę rosołową. Po odcedzeniu ryż gotowy będzie zmienić się dla nas w smakowite danie z każdego zakątka kuli ziemskiej. Ryż basmati Fit`s pakowany jest w cztery praktyczne 80 g woreczki.
Bogactwo świata ryżu jest równie nieprzebrane, jak obfitość win, czy serów. Przyrządzając dania z firmą Konpack możemy być pewni, że każda potrawa, którą przygotujemy będzie jedyna w swoim rodzaju i tak wyjątkowa, jak wyjątkowe są kuchnie każdego z krajów świata.
Tymczasem dzisiaj firma Konpack poleca:
Ryż basmati Fit`s z kurczakiem i brzoskwiniami
Składniki: 160 g ryżu basmati Fit`s, 2 piersi z kurczaka, 1 puszka brzoskwiń, natka pietruszki lub kolendra, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oleju, sól, pieprz
Przygotowanie: Ryż ugotować według receptury podanej na opakowaniu. Piersi kurczaka pokroić w paski, skropić sosem sojowym i podsmażyć na oleju. Następnie dodać ugotowany ryż, pokrojone w kostkę brzoskwinie i kilka łyżek soku z brzoskwiń. Doprawić solą i pieprzem. Całość podgrzać do wyrównania temperatury. Podawać z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego!
Więcej pysznych przepisów na: www.konpack.pl
Nadesłał:
PR Solution
|
Komentarze (0)