Technologie » Internet

Sony: pierwsze rozwiązanie do analizy wideo oparte na sztucznej inteligencji

Urządzenie Edge Analytics Appliance REA-C1000, z technologią sztucznej inteligencji opartą na samouczeniu się, umożliwia użytkownikom tworzenie treści wideo w czasie rzeczywistym — bez specjalistycznych szkoleń, zatrudniania dodatkowych pracowników czy zakupów sprzętu.

Firma Sony ogłosiła wprowadzenie na rynek swojego pierwszego rozwiązania Edge Analytics opartego na sztucznej inteligencji. Urządzenie REA-C1000 umożliwia użytkownikom tworzenie treści wideo w czasie rzeczywistym — bez specjalistycznych szkoleń, zatrudniania dodatkowych pracowników czy zakupów sprzętu.

W kompaktowym, lekkim urządzeniu REA-C1000 zastosowano zaawansowaną, opartą na sztucznej inteligencji technologię analizy wideo. Przetwarza ona sygnały z podłączonych kamer i automatycznie wybiera najważniejszy obiekt w celu łączenia go w czasie rzeczywistym z innymi obrazami, przez procesor graficzny  (GPU). Dzięki tej wyjątkowej technologii, wykorzystującej wykrywanie ruchu i twarzy oraz rozpoznawanie kolorów i kształtów, REA-C1000 działa jak mózg kontrolujący podłączone kamery i urządzenia audiowizualne. W rezultacie placówki oświatowe, organy administracji i przedsiębiorstwa mogą w opłacalny sposób tworzyć profesjonalne treści angażujące odbiorców.

— Materiały wideo stanowią obecnie kluczową metodę komunikacji w wielu organizacjach, w tym w szkolnictwie, administracji państwowej i przedsiębiorstwach. Dynamicznie rośnie zapotrzebowanie na rozwiązania umożliwiające tworzenie materiałów o wysokiej jakości, zapewniające prostotę procesu filmowania i wspomagające szybkie rozpowszechnianie — wyjaśnia Kenji Izu, menedżer ds. marketingu strategicznego w Sony. — Sony pragnie dostarczać podmiotom o ograniczonych możliwościach finansowych opłacalne, wydajne i łatwe w użyciu rozwiązania do tworzenia profesjonalnych, atrakcyjnych materiałów wideo. REA-C1000 to kolejny przykład współpracy między firmą Sony a jej partnerami AV z sektora biur, edukacji i administracji publicznej. Naszym celem jest wspólne tworzenie rozwiązań przyczyniających się do przezwyciężania problemów technologicznych i ograniczeń budżetowych naszych klientów.

Urządzenie REA-C1000, które będzie dostępne wiosną 2019 r., ma pięć opcjonalnych funkcji: wydobywanie pisma odręcznego i nakładanie obrazu mówcy, nakładanie grafiki komputerowej bez klucza chrominancyjnego, automatyczne sterowanie obrazem wyjściowym, na przykład poprzez automatyczne śledzenie z użyciem kamery PTZ, kadrowanie ważnych fragmentów oraz wykonywanie zbliżenia pod wpływem gestu.

·        Wyodrębnianie pisma odręcznego i nakładanie obrazu mówcy: dzięki optymalizacji parametrów i przetwarzaniu obrazu z kamery urządzenie REA-C1000 umożliwia wyodrębnianie pisma odręcznego z tradycyjnej tablicy. Służy do tego unikatowy algorytm firmy Sony wykrywający poruszające się i nieruchome obiekty. Słuchacz może dzięki temu wyraźnie obejrzeć odręczne zapiski i rysunki, a jednocześnie widzieć gestykulację i mimikę mówcy. Ta funkcja urządzenia REA-C1000 jest szczególnie przydatna w dużych audytoriach i przy uczeniu się na odległość. Zapewnia zaangażowanie studentów pomimo ich fizycznej nieobecności w sali, w której znajduje się wykładowca. Poprawia też odbiór prezentacji prowadzonych na żywo w dużych salach, wymagających stosowania pomocniczych monitorów.

·        Nakładanie grafiki komputerowej bez klucza chrominancyjnego: ta funkcja urządzenia REA-C1000 jest oparta na technologii firmy Sony służącej do wykrywania ruchu. Umożliwia wydobycie obrazu mówcy i nałożenie go na dowolny inny obraz bez używania specjalnego tła i bez specjalistycznych szkoleń. Jest to proste i opłacalne rozwiązanie bez klucza chrominancyjnego, dzięki któremu firmowe materiały wideo, wywiady, seminaria internetowe i materiały e-learningowe stają się znacznie bardziej atrakcyjne i angażujące. Funkcja ta zostanie wprowadzona w dalszej części roku 2019, w ramach przyszłej aktualizacji oprogramowania.

·        Automatyczne śledzenie z użyciem kamery PTZ: urządzenie REA-C1000 umożliwia precyzyjne i płynne śledzenie postaci prowadzącego. Pozostaje ona ostra i widoczna przez całą prezentację. Funkcja ta stanowi opłacalne rozwiązanie dla szkół, biur i obiektów konferencyjnych, gdzie pozwala śledzić postać bez inwestowania w operatora kamery.

·        Funkcja kadrowania ważnych fragmentów: dzięki niej obraz z jednej kamery może służyć do równoczesnego generowania dwóch różnych obrazów wyjściowych. Użytkownicy mogą więc uzyskać poglądowy obraz o rozdzielczości 4K oraz wykadrowane ujęcie HD. Można też określić, czy wykadrowany obszar ma być statyczny, czy dynamicznie się zmieniać w celu śledzenia postaci prelegenta. Funkcja ta zostanie wprowadzona w dalszej części roku 2019, w ramach przyszłej aktualizacji oprogramowania.

·        Wykonywanie zbliżenia pod wpływem gestu: urządzenie REA-C1000 może wykrywać zachowania uczestników wykładu lub prezentacji i reagować na nie wyświetleniem w czasie rzeczywistym zarówno całego obrazu, jak i zbliżenia. Jeśli jedna z osób wstanie, urządzenie może uaktywnić kamerę i pokazać zbliżenie tej osoby. Jest to szczególnie użyteczne przy ocenie aktywności studentów w środowiskach edukacyjnych oraz podczas pytań do prowadzącego prezentację w biurze.

Po bezpłatnym 60-dniowym okresie próbnym użytkownik może na stałe uaktywnić poszczególne funkcje poprzez zakup odpowiednich licencji. Taki model zapewnia elastyczność w dostosowywaniu urządzenia do indywidualnych potrzeb i posiadanych środków.

Dzięki know-how firmy Sony w dziedzinie jakości obrazu oraz doświadczeniu w opracowywaniu kamer urządzenie REA-C1000 obsługuje obraz 4K/HD na wejściu i na wyjściu, a ponadto może być podłączane bezpośrednio do kamer PTZ Sony oraz kamkorderów XDCAM, znanych z wyjątkowej jakości obrazu i szeroko stosowanych w branży telewizyjnej. Dodatkowo, dzięki łączu HDMI, urządzenie REA-C1000 można swobodnie integrować z popularnymi systemami AV obejmującymi urządzenia wyświetlające, wielkoformatowe projekcje na ekranach, a nawet strumieniowanie obrazu na żywo.

Dla gości targów ISE 2019 firma Sony przygotowała interaktywne pokazy urządzenia REA-C1000. Będą się one odbywały na stanowisku Sony (1-N20) w centrum wystawienniczo-kongresowym RAI w Amsterdamie.

INDALO