Technologie » Komputery

Spółka Zapnet organizuje konkurs informatyczny dla gimnazjów

Laptop, zewnętrzne dyski twarde, karty Wi-Fi oraz pendrive'y to nagrody w konkursie informatycznym dla szkół gimnazjalnych, który rozpocznie się 16 listopada br. w siedmiu gminach w Wielkopolsce i na Dolnym śląsku. Organizatorem jest spółka Zapnet, profesjonalny dostawca internetu z Odolanowa.

Organizowany przez nas konkurs ma charakter edukacyjny - mówi Karol Zapart, właściciel spółki ZapNet. - Chcemy pokazać nastolatkom, że dobre łącze internetowe to nie tylko duży transfer danych, lecz również odpowiednie zabezpieczenia sieci przed atakiem hakerów czy wirusów komputerowych.

Tę ideę dobrze oddaje hasło przewodnie międzyszkolnych zmagań: „Bezpieczna sieć bezprzewodowa w domu”. W odróżnieniu od innych konkursów nasz projekt ma atrakcyjną formę: premiowana będzie nie sucha wiedza teoretyczna, ale jej zastosowanie w praktyce.

Zadanie konkursowe polega na skonfigurowaniu bezpiecznej bezprzewodowej sieci internetowej dla domu przy pomocy urządzeń i oprogramowania użyczonego szkołom bezpłatnie przez organizatora konkursu. Każdy z zespołów rozwiązujących zadanie otrzyma router Wi-Fi oraz kartę Wi-Fi. Drużyny będą pracować w szkołach nad zagadnieniem od 16 listopada do 4 grudnia br., w tym dniu przedstawiciele spółki odbiorą skonfigurowane urządzenia i przedstawią je do oceny jurorom. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi 14 grudnia. Na najlepszych młodych informatyków czekają atrakcyjne nagrody. Członkowie zwycięskiego zespołu oraz jego opiekun zostaną uhonorowani zewnętrznymi dyskami twardymi WD 250 GB USB 2.0. Szkoła macierzysta drużyny, która zajmie pierwsze miejsce, otrzyma od spółki Zapnet komputer przenośny oraz bezpłatny dostęp do internetu przez jeden rok. Ponadto wszyscy uczestnicy otrzymają na pamiątkę pendrive'y o pojemności 2 GB oraz karty Wi-Fi.

Do udziału w konkursie Zapnet zaprosił uczniów z gimnazjów w dziesięciu miejscowościach w siedmiu wielkopolskich i dolnośląskich gminach. Inicjatywa Zapnetu znalazła uznanie w miejscowych samorządach. Konkurs objęli patronatem włodarze pięciu gmin: burmistrz Milicza Tomasz Kasprolewicz, burmistrz Krotoszyna Julian Jokś, burmistrz Sulmierzyc Idzi Kalinowski, burmistrz Raszkowa Jacek Bartczak oraz wójt gminy Sośnie Michał Wilczura.

Jestem przekonany, że nasz konkurs poszerzy wiedzę gimnazjalistów o internecie oraz sposobach zabezpieczania sieci w domu – podkreśla Karol Zapart. - Wszystkim drużynom życzymy powodzenia.

Więcej informacji o konkursie na stronie www.zapnet.pl

O spółce Zapnet:

Zapnet to firma informatyczna, obecna na rynku od 2004 r. Spółka ma siedzibę w miejscowości Odolanów (wielkopolskie). Świadczy specjalistyczne usługi szerokopasmowego dostępu do internetu w Wielkopolsce i na Dolnym Śląsku. Obsługuje ponad dwa tysiące użytkowników na terenie sześciu gmin. Zastosowana w sieci Zapnet technologia Wi-Fi zapewnia dostęp sygnału internetowego bez konieczności wykonywania instalacji kablowych i światłowodowych.

Więcej informacji: www.zapnet.pl

Kontakt dla mediów: