Motoryzacja » Moto Serwis

Spóźnienie przez uszczelkę

Pośpiech, aby zdążyć do pracy czy na ważne spotkanie jesienną lub w szczególności zimową porą, może zakończyć się wielkimi nerwami.

Pozostawienie sobie czasu na postój w korku lub wolniejszą jazdę z powodu trudnych warunków atmosferycznych nie pomoże w walce z występującą w tych porach roku niską temperaturą. Termometr wskazujący wartości około i poniżej 0*C w połączeniu z padającym deszczem lub śniegiem oznaczać może jedno - kłopoty.

A powodem nerwów mogą być tak banalne i trywialne wydawałoby się elementy samochodu, jakimi są uszczelki. Wilgotne od deszczu bądź śniegu, przy dodatkowym oddziaływaniu niskiej temperatury, przymarzają do siebie, skutecznie uniemożliwiając otwarcie drzwi lub klapy bagażnika. Szarpanie za klamkę i siłowe próby dostania się do samochodu mogą spowodować trwałe uszkodzenie uszczelek, którego skutkiem będą późniejsze przecieki wody do wnętrza auta.

Należy zatem prewencyjnie zabezpieczyć gumowe elementy pojazdu, aby uniknąć wymienionych wątpliwej przyjemności przygód lub wzroku zdziwionych przechodniów, gdy do auta wsiada się przez bagażnik. Zabezpieczenie uszczelek polega jedynie na spryskaniu gumowej powierzchni oraz przetarciu szmatką. Dzięki użyciu dedykowanych środków powstaje warstwa silikonu, do której zamarznięta woda z pewnością nie przywrze. Po użyciu produktu uszczelki nie parcieją, nie przylega do nich kurz oraz - co najważniejsze - nie pozostaje tłusty, brudzący nalot.

Produkty można kupić w marketach i sklepach motoryzacyjnych za ok. 6-7 zł. Opakowanie wystarcza na regularne stosowanie przez cały sezon, zatem fundusze na tak drobną inwestycję powinien wygospodarować każdy kierowca.

K2 SIL- Silikon w sprayu 300 ml, cena ok. 7 zł

Melle sp. z o.o. , jeden z liderów produkcji autokosmetyków w Polsce. Producent i właściciel marek K2, Prima i Carso. Dystrybutor marek Formula 1, Versachem i Cyclo. Prowadzi sprzedaż linii kosmetyków dla Klientów Indywidualnych oraz dla Profesjonalistów. Firma wielokrotnie nagradzana prestiżowymi nagrodami: Gazelami Biznesu, Laurem Konsumenta. Posiada certyfikaty ISO 9001:2000 oraz wdrożyła System Zarządzana Jakością ISO 14001:2004.

InfoMoto