Gospodarka » Przemysł

StartMoney – Kapitał dla innowacji i biznesu. Droga do globalnego sukcesu

28 czerwca br. w Łodzi odbędzie się konferencja „StartMoney – Kapitał dla biznesu i innowacji. Droga do globalnego sukcesu”(www.startmoney.pl).

Będzie ona dotyczyć szeroko pojętego zagadnienia innowacji w biznesie. Organizatorem spotkania jest Fundacja Uniwersytetu Łódzkiego „Centrum Innowacji – Akcelerator Technologii” (http://www.ciat.uni.lodz.pl/). Prelegenci dyskutować będą przede wszystkim o praktycznej sferze pozyskiwania funduszy na innowacje i wdrażaniu wyników badań naukowych. Konferencja skierowana jest do managerów, ekspertów, przedstawicieli świata nauki, studentów i przedsiębiorców. Wstęp na konferencję jest bezpłatny.

Konferencja StartMoney będzie nie tylko doskonałą okazją do zapoznania się z trendami związanymi z innowacjami w przedsiębiorstwach i na uczelniach, oraz możliwościami ich finansowania, ale także do nawiązywania kontaktów biznesowych i spotkania z przedstawicielami funduszu. Oprócz wystąpień prelegentów przewidziany jest również panel dyskusyjny z udziałem uczestników. Szczegółowe informacje o konferencji znajdują się na stronie www.startmoney.pl, w tym aktualny program, biogramy prelegentów oraz informacje o funduszu StartMoney.

Konferencja skierowana jest do przedstawicieli biznesu, nauki oraz indywidualnych innowatorów, wynalazców, studentów i absolwentów uczelni wyższych. Spodziewanych jest około 100 uczestników z całej Polski. Gościem specjalnym będzie uznany dziennikarz i publicysta  tygodnika „Polityka” piszący o tematyce polityczno-gospodarczej, cywilizacyjnej i wpływie nowych technologii na biznes - Edwin Bendyk. Wystąpią również praktycy biznesu z wieloletnim stażem, którzy na bazie własnych doświadczeń pokażą, w jaki sposób rozwijać międzynarodowy biznes.

Jak rozwijać innowacyjny biznes?

Rosnący w siłę biznes innowacyjny nabiera w Polsce coraz większego znaczenia. Dostęp do kapitału na innowacje i aktywna rola podmiotów gospodarczych w finansowaniu badań naukowych stały się środkiem napędzającym rozkwit tej sfery przedsiębiorczości.

Nowym perspektywom towarzyszą jednak wyzwania. Głównym celem konferencji „StartMoney – Kapitał dla biznesu i innowacji. Droga do globalnego sukcesu” jest zaprezentowanie najlepszych strategii jak pozyskać kapitał na uruchomienie innowacyjnego biznesu i jak uzyskać pomoc we wdrażaniu czy finansowaniu wyników badań naukowych. Uczestnicy spotkania dowiedzą się także w jaki sposób osiągnąć globalny sukces, jak budować polskie biznesy na arenie międzynarodowej oraz jaką drogę muszą przebyć przedsiębiorcy, aby stworzyć w Polsce drugą Dolinę Krzemową. Konferencja stanowi platformę wymiany doświadczeń pomiędzy praktykami i teoretykami biznesu, którzy myślą o biznesie w kategoriach innowacyjny i globalny.

O tym jak w praktyce wygląda symbioza biznesu i nauki posłuży przykład funduszu StartMoney zarządzanego przez fundację „Centrum Innowacji – Akcelerator Technologii”(http://www.ciat.uni.lodz.pl/). Fundacja posiada wieloletnie doświadczenie w ocenie pomysłów, rozwoju i budowaniu biznesów wykorzystujących innowacje. Fundacja uruchomiła fundusz inwestycyjny StartMoney w ramach projektu „Akcelerator Technologii Uniwersytetu Łódzkiego Venture – ATUŁ Venture”w 2011r. Fundusz posiada 8,5 mln zł, które inwestuje w pomysły na biznes oraz w przedsiębiorstwa będące na wczesnym etapie rozwoju, a więc na tak zwanym etapie zalążkowym lub etapie start-up.

Konferencja odbędzie się 28 czerwca 2012r. w godzinach 11.00 - 17.00 w Łodzi w Centrum Konferencyjno - Wystawienniczym Międzynarodowych Targów Łódzkich (al. Politechniki 2, sala konferencyjna A).

Zapisy na konferencję odbywają się przez stronę funduszu www.startmoney.pl
Udział w konferencji jest bezpłatny.

Partnerem merytorycznym konferencji został SATUS Venture Sp. z o.o., zaś wśród partnerów medialnych są: Studenckie Forum Business Centre Club, Money.pl, TVP Łódź, Dlastudenta.pl, Portal Innowacji, iProfesor, Academio.pl, MamStartup.pl, Student.lodz.pl, Niezależne Zrzeszenie Studentów Regionu Łódzkiego.

Więcej informacji znajdą Państwo na www.startmoney.pl, www.ciat.uni.lodz.pl.

Kontakt dla mediów:
studio PRowokacja Agencja Public Relations