Firma » Biznes

Studia MBA w Koźmińskim w pierwszej trójce w „Rankingu MBA Perspektywy 2016”

Program Executive MBA Akademii Leona Koźmińskiego po raz kolejny znalazł się na podium w prestiżowym „Rankingu MBA Perspektywy 2016” – utrzymał tym samym wynik z poprzedniego roku. W kategorii „Studenci programu MBA” zajął ponownie pierwsze miejsce.

To już siódma odsłona „Rankingu MBA Perspektywy”, przeprowadzanego cyklicznie przez Fundację Edukacyjną Perspektywy. Nie mogło zabraknąć w nim Akademii Leona Koźmińskiego, jednej z najlepszych uczelni biznesowych w Europie, która w międzynarodowym zestawieniu „European Business Schools Ranking 2016” dziennika „Financial Times” zajęła wysoką 45. lokatę jako jedna z dwóch polskich uczelni ekonomicznych w nim notowanych.

W „Rankingu MBA Perspektywy” Akademia Leona Koźmińskiego z programem Executive MBA znalazła się na 3. miejscu, a z programem Koźmiński MBA z semestrem specjalistycznym – na 6. pozycji. Oba kierunki cieszą się dużym poważaniem w branży – w zakresie kryterium oceny częściowej „Ranga i prestiż programu” uzyskały „srebrną” i „brązową” lokatę. – Jesteśmy wśród najlepszych. Potwierdzają to nie tylko krajowe, lecz przede wszystkim światowe rankingi. Największym poważaniem cieszy się klasyfikacja „Financial Times”, w której nasz program Executive MBA jako jedyny program z Polski jest w setce najlepszych programów MBA na świecie. Jest to ogromny sukces, zważywszy, że konkurujemy z prawie 10 tysiącami uczelni z całego globu – wyjaśnia Małgorzata Oświata, Menedżer ds. Marketingu i Rozwoju w Center of Excellence Akademii Leona Koźmińskiego.

„Ranking MBA”, publikowany od 2010 roku przez miesięcznik „Perspektywy”, prezentuje najlepsze programy MBA w Polsce. Jego wyniki mają w założeniu twórców być wskazówką dla osób pragnących rozwijać karierę zawodową na kierowniczych stanowiskach w biznesie w zakresie wyboru kształcenia MBA. Na ocenę składa się 7 kryteriów: merytoryczne cechy programu (20%), ranga i prestiż programu (20%), kadra dydaktyczna (15%), studenci programu (15%), opinia absolwentów (15%), preferencje pracodawców (10%), wsparcie procesu kształcenia (5%).

Akademia Leona Koźmińskiego posiada cztery najbardziej prestiżowe akredytacje przyznawane uczelniom biznesowym: EQUIS, AMBA, AACSB oraz CEEMAN. Oprócz standardowych form nauki oferuje ponadto pożyteczny networking. W ofercie uczelni są ponadto studia MBA dedykowane konkretnym branżom: MBA FINANSE, MBA IT, MBA dla kadry medycznej, MBA dla inżynierów czy MBA HR.

RedPen

• avatar
    ~Seweryn Gajdek - MBA Portal 2017-01-02 16:19:01

Od wielu lat przyglądamy się polskim i zagranicznym rankingom studiów MBA. Executive MBA w Akademii Leona Koźmińskiego to jeden z niewielu programów MBA w Polsce notowanych w zagranicznych rankingach. Zdobycie przez program trzech koron akredytacyjnych to duże osiągnięcie na rynku edukacji menedżerskiej w naszym kraju, ale też bardzo istotny atut w kategoriach międzynarodowych. O wymogach jakie musi spełniać uczelnia i o procedurach jakim musi sprostać w procesie akredytacyjnym informujemy na: https://www.mbaportal.pl/pl-PL/article/artykuly/article/o-studiach-mba/akredytacje_programow_mba