Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Studia po angielsku – szansa na lepszą pracę

Znajomość języka angielskiego niezwykle pożądaną umiejętnością na rynku pracy - szczególnie w przypadku biznesu, gdzie kontakty z zagranicą to właściwie codzienność. Sposobem na nabycie biegłości językowej jest studiowanie w języku angielskim. Polskie uczelnie chętnie oferują taką możliwość.
Angielskiego uczymy się chętnie. Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego w polskich szkołach uczy się go prawie 90 proc. uczniów. Między „uczyć się" a „umieć" jest jednak spora różnica. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez GazetaPraca.pl, aż osiem na dziesięć osób ubiegających się o pracę zawyża swoje umiejętności językowe. Taka praktyka wychodzi na jaw już podczas rozmowy kwalifikacyjnej albo kiedy w nowej pracy trzeba się skontaktować z zagranicznym partnerem.

Dobra znajomość języka angielskiego jest szczególnie ceniona w przypadku pracy w sektorze handlu i zarządzania.

Zarządzanie po angielsku
- Studiowanie wybranych kierunków w języku angielskim to dobry sposób na poszerzenie swoich kompetencji językowych i zdobycie biegłości w posługiwaniu się specjalistycznym słownictwem z zakresu marketingu, zarządzania i ekonomii - mówi dr Anna Dewalska-Opitek, dziekan Wydziału Nauk Społecznych i Technicznych w Śląskiej Wyższej Szkole Zarządzania w Katowicach. - Takie zajęcia są również szansą na wymianę doświadczeń ze studentami zagranicznymi, którzy studiują na naszej uczelni w ramach Erasmusa - dodaje.

Wykaz przedmiotów dostępnych w języku angielskim jest dostosowywany do aktualnych potrzeb na rynku pracy oraz preferencji samych studentów. - Istnieje oczywiście stała oferta tzw. ścieżki angielskiej obejmująca kilka przedmiotów. Jeśli jednak grupa studentów wyrazi chęć studiowania po angielsku innego przedmiotu, jesteśmy w stanie szybko zorganizować takie zajęcia - przekonuje Anna Dewalska-Opitek.

Przygotowanie do Erasmusa
Jak pokazuje praktyka, z tzw. „ścieżki angielskiej" najchętniej korzystają studenci, którzy mają w planach wyjazd na studia za granicę w ramach programu Erasmus. Uczestnictwo w zajęciach w języku angielskim stanowi doskonałe przygotowanie i weryfikację możliwości językowych.

Biuro Współpracy z Zagranicą, działające przy Śląskiej Wyższej Szkole Zarządzania, oferuje studentom wyjazdy na studia do kilkunastu europejskich uczelni. Szkoła stale współpracuje z placówkami m.in. z Danii, Włoch, Holandii, Niemiec, Francji, Norwegii i Wielkiej Brytanii.

Od kilku lat uczelnia umożliwia również studentom wyjazd na praktyki do Parlamentu Europejskiego w Brukseli. Na taki wyjazd mogą liczyć najlepsi studenci III roku zarządzania.

Szansa na lepszą pracę
Doświadczenie zawodowe i znajomość języków obcych - to podstawowe elementy, na jakie w procesie rekrutacji zwracają uwagę przyszli pracodawcy. Ten trend dostrzegają polskie uczelnie, które od kilku lat stawiają na edukację prowadzoną w obcych językach.

W Śląskiej Wyższej Szkole Zarządzania już od 14 lat działa Studium Języków Obcych. W programie wszystkich studiów obowiązkowy jest język angielski. Dodatkowo studenci studiów stacjonarnych mogą wybrać język fakultatywny: niemiecki, włoski, hiszpański, francuski lub łacinę.

Dobra znajomość języków obcych to szansa na znalezienie lepszej pracy, a także więcej możliwości na podjęcie zatrudnienia. - Nasza praktyka pokazuje, że studenci, którzy zainwestowali w naukę języków łatwiej znajdują pracę w międzynarodowych firmach, nie mają również kłopotów z podjęciem pracy za granicą. Studiowanie po angielsku po prostu się opłaca - przekonuje Anna Dewalska-Opitek.

Śląska Wyższa Szkoła Zarządzania

~Marek 2013-10-23 11:22:08

Studiuję właśnie po angielsku na ŚWSZ i muszę przyznać, że jest to świetna sprawa. Nie dość, że można się wiele nauczyć to przy okazji podszkoli się język.

~Patrycja 2013-10-22 16:28:24

Studia po angielsku to najlepsze na co się można zdecydować według mnie. A Ziętek trzyma poziom w tej kwestii i można się wiele nauczyć :)

~Alicja 2013-10-21 14:56:26

Ja właśnie wyjechałam na studia zagraniczne studiując na Ziętku :) bardzo fajna sprawa, polecam, super doświadczenie :)