Dom » Wnętrza

Świetlówki kompaktowe. Otoczenie w zupełnie nowym świetle!

Światło tradycyjnej żarówki, do którego przyzwyczailiśmy się przez lata, czy energooszczędność oferowana przez świetlówkę? Z pewnością nie jeden raz przed wyborem produktu ze sklepowej półki stawialiśmy sobie podobne pytanie. Teraz już nie musimy.

Nowoczesne, energooszczędne świetlówki pozwolą nam cieszyć się nową ciepła barwa światła, większą wydajnością oraz trwałością oświetlenia.

We wrześniu za sprawą Unii Europejskiej rozpoczęliśmy pożegnanie z tradycyjną żarówką. Na mocy nowych przepisów produkt reprezentujący mocno już przestarzałą technologię powoli ustępuje miejsca świetlówkom, halogenom i lampom LED. Chociaż wieloletnie przyzwyczajenie sprawia, że trudno nam rozstać się z żarówką, to z drugiej strony oczekujemy lepszego, wydajniejszego i bardziej oszczędniejszego światła. Bez udziału nowej technologii spełnienie naszych coraz to większych oczekiwań nie byłoby możliwe. Dlatego z pomocą przychodzi zaawansowana myśl technologiczna, która ma ułatwiać życie i być przyjazna środowisku naturalnemu.

Warm comfort light - potrzeba drogą do lepszych rozwiązań

Chłodne i nieprzyjemne światło, które sprawiało, że pomieszczenia naszego domu zamiast ciepłych i przytulnych tworzyły klimat zimnej biurowej przestrzeni? Wielu konsumentów nie mogło się przyzwyczaić do charakterystycznej barwy światła świetlówek. W ich opinii to jeden z powodów, dla którego żarówki mimo że są nieefektywne i wprost „pożerają" energię na dobre nie zniknęły z naszych domów. Potrzeba połączenia najlepszych właściwości świetlówek oraz barwy światła, do którego przyzwyczailiśmy się przez lata pozwoliła stworzyć produkt, który łączy w sobie te cechy. W odpowiedzi na oczekiwania klientów w zakresie barwy oświetlenia OSRAM jako pierwszy na świecie dostawca oferuje świetlówki energooszczędne o naturalnie ciepłej barwie. W porównaniu z barwami „chłodnobiałą" oraz „ciepłobiałą", świetlówki energooszczędne o naturalnie ciepłobiałej barwie światła („warm comfort light") dają ciepłe i komfortowe światło, jak to uzyskiwane z tradycyjnej żarówki. - Nowoczesna technologia, którą zastosowaliśmy w naszych produktach pozwoliła na jednoczesne uzyskanie dwóch parametrów barwy światła, do której przyzwyczaiła nas żarówka i energooszczędności, którą oferują świetlówki. Dzięki temu możemy cieszyć się nie tylko lepszym oświetleniem, ale również korzystać z możliwości, które dla wycofywanej, przestarzałej myśli technicznej były nieosiągalne - mówi Magdalena Bogusz Marketing Manager firmy OSRAM. - Chcemy oferować światło nie tylko bardziej energooszczędne i przyjazne środowisku naturalnemu, ale również najlepiej dopasowane do indywidualnych potrzeb odbiorców, dlatego systematycznie ulepszamy parametry naszego asortymentu. Stąd nowe, jeszcze lepsze właściwości tych produktów - dodaje Magdalena Bogusz.

Energooszczędność, funkcjonalność i estetyka w jednym

Nowa barwa światła nie jest jednak jedyną zaletą świetlówki firmy OSRAM. Zawierają one mniejszą ilość rtęci, a dodatkowo 100% z nich posiada najwyższą klasę energetyczną A, co czyni je wyjątkowo „eko"! Dzięki, zastosowaniu nowej technologii Quicklight świetlówki natychmiast osiągają docelowy strumień świetlny, generują stabilną ilość strumienia świetlnego i utrzymują go na odpowiednim poziomie bez migotania. Jednak na równi z energooszczędnością i funkcjonalnością ważna jest też trwałość produktów, dlatego producent systematycznie ulepsza parametry swojego asortymentu. Dla przykładu: DULUX SUPERSTAR osiągała trwałość do 10 000 godzin, teraz wynosi ona nawet do 15 000 godzin, zatem jej trwałość zwiększyła się aż o połowę! DULUX INTELLIGENT natomiast, może bezawaryjnie świecić do 20 000 godzin, czyli 33% dłużej niż pierwotnie. Dłuższa trwałość i wysoka efektywność niosą za sobą wymierne korzyści dla konsumentów. Wymiana np. dziesięciu żarówek 100 W przynosi oszczędności 350 złotych. Obok wysokich parametrów klienci większą uwagę przywiązują do estetyki źródeł światła, bo coraz częściej oprócz typowo oświetleniowej pełną one także funkcję dekoracyjną. Kompaktowe rozmiary i ciekawe kształty świetlówek sprawiają że w żyrandolach, kinkietach i innych oprawach stanowią prawdziwą ozdobę. Jako ciekawy detal aranżacyjny mogą znakomicie uzupełniać całość wystroju pomieszczeń. Kuliste - MINI BALL lub MINI GLOBE, wydłużone MINI CANDLE lub fantazyjnie poskręcane MINI i MICRO TWIST - to tylko niektóre z nich. Bogaty wybór rodzajów i kształtów sprawia, że każdy znajdzie estetyczny produkt, który z łatwością dopasuje do wystroju i stylistyki pomieszczenia.

ap