Społeczeństwo » Społeczeństwo

Święto Bohaterstwa

11 listopada obchodzimy Święto Niepodległości. W tym dniu Fundacja Dorastaj z Nami biegnie w Biegu Niepodległości dla dzieci poszkodowanych strażaków w ramach projektu Misja: Semper Fi - w hołdzie polskim strażakom.

Misja: Semper Fi to szczególny sposób oddania hołdu Bohaterom - poprzez otoczenie opieką ich dzieci. Czy powinniśmy czuć się odpowiedzialni za dalszy los rodzin osób poszkodowanych w służbie? Takie pytanie stawia sobie na co dzień Fundacji Dorastaj z Nami.

Badania Domu Badawczego Maison przeprowadzone na zlecenie Fundacji Dorastaj z Nami pokazują, że aż 93 % Polaków ma pozytywny stosunek do pracy służb mundurowych. 9 na 10 Polaków deklaruje, że szanuje ich pracę. Niemal dwie trzecie Polaków zgadza się, że pracowników służb publicznych można określić mianem bohaterów (63%) oraz, że stanowią oni dla nich autorytet (57%). Jednak prawie 44 % badanych jest zdania, że przywileje, jakimi cieszą się służby publiczne w Polsce są zbyt duże. Pewne poczucie osobistej wdzięczności, jakie odczuwają badani (...), nie przekłada się na poczucie osobistej odpowiedzialności za ich los, ponieważ uznaje się, że jest to kwestia leżąca po stronie państwa*. Czy my, jako zwykli obywatele, mamy obowiązek zająć się nimi i ich rodzinami? Fundacja Dorastaj z Nami próbuje spojrzeń na to pytanie nie z perspektywy odpowiedzialności, lecz właśnie poczucia wdzięczności, które odczuwa większość badanych.

Tata Oli i Aleksandra w wypadku wozu strażackiego stracił nogi, śledzionę i dwa palce. Natalia miała 2 lata, gdy jej ojciec zginął, wynosząc człowieka z pożaru kamienicy. Pan Tomasz został ciężko ranny w trakcie wyciągania zatopionego samochodu. Fundacja Dorastaj z Nami biegnie w warszawskim Biegu Niepodległości dla wszystkich strażackich dzieci, w których życiu zabrakło ważnego punktu odniesienia, jakim jest ojciec.

"Chcemy pomóc naszym podopiecznym wyjść z cienia rodzinnej tragedii" - mówi Magdalena Pawlak Prezes Fundacji Dorastaj z Nami. "Pomoc dzieciom Bohaterów to dla nas kwestia pamięci i wdzięczności do tych ludzi, którzy na co dzień poświęcają się dla naszego bezpieczeństwa i są zwyczajnie niezastąpieni w najtrudniejszych sytuacjach: podczas katastrof, pożarów, walki z przestępcami i działań wojennych. Chcemy pamiętać i pamiętamy, ponieważ jesteśmy wdzięczni".

Fundacja Dorastaj z Nami została powołana po to, by dzieci Bohaterów mogły zdobyć wykształcenie i bezpiecznie podążać drogą ku dorosłości. Którędy prowadzi ta droga? Zdaniem Magdaleny Pawlak, odpowiedzią jest edukacja:

"Zapewniamy dziecku opiekę psychologiczną, dostęp do programu rozwoju osobistego, a także dajemy naszym podopiecznym wykształcenie, gwarantując im lepsza przyszłość - pomagamy opłacić naszym podopiecznym podręczniki, zajęcia, czesne na wyższych uczelniach. Wierzymy, ze inwestycja w ich naukę jest najlepszym sposobem na oddanie hołdu ich rodzicom, którzy poświęcili dla nas to, co dla każdego człowieka najważniejsze - życie i zdrowie. Dlatego zapraszamy wszystkich, aby dołączyli do naszej Misji".

* D. Maison, "Patriotyzm po polsku", fragment artykułu napisanego dla Fundacji Dorastaj z Nami.

iwonamichalowska