Gospodarka » Żywność
Systemy certyfikacji szansą na wzmocnienie wizerunku polskiego mięsa
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Wobec wątpliwości co do wyboru odpowiedniego mięsa, dobrym przewodnikiem dla konsumenta są certyfikaty jakości. Jednym z takich znaków jest QMP – system certyfikacji mięsa wołowego.
Unia stawia na standard
Wytwarzanie, ochrona i promocja mięsa wysokiej jakości odgrywają coraz większą rolę w polityce żywnościowej Unii Europejskiej. Jednym ze sposobów realizacji unijnej strategii produkcji zaufanego, wysokogatunkowego mięsa jest rozwijanie systemów certyfikacji opartych na restrykcyjnych normach jakościowych zapewniających szczególne właściwości produktów. Przykładem polskiego systemu certyfikacji wysokogatunkowego mięsa jest QMP (Quality Meat Program) – pierwszy w naszym kraju system certyfikacji wołowiny, opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.
Zawsze tak samo dobra
Znak jakości QMP na opakowaniu to sygnał dla konsumenta, że sięga po produkt, który nim trafił na sklepową półkę, przeszedł ścisłą kontrolę. Standardy systemu QMP szczegółowo określają, jak powinien wyglądać każdy etap produkcji mięsa wołowego, począwszy od doboru rasy bydła i sposobu jego karmienia, przez transport, właściwy ubój, pakowanie i przechowywanie mięsa. Hodowca, który uczestniczy w procesie certyfikacji, zobowiązany jest zapewnić zwierzętom odpowiednie warunki, w tym umożliwić bydłu wolny wybieg. Do karmienia młodego bydła stosuje się bogatą w naturalne składniki, zbilansowaną paszę, pozbawioną dodatku antybiotyków czy hormonów przyspieszających wzrost. W ramach systemu QMP, tusze przed rozbiorem poddawane są kontroli w celu ewentualnego wyeliminowania tych sztuk, które nie odpowiadają wymogom jakościowym. Finalnie, na www.kochamwolowine.pl.
Nadesłał:
MCConsultants
|
Komentarze (0)