Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Sztuka modelowania kreatywności dziecka

Chcesz, żeby twoje dziecko dawało sobie radę w życiu i było przepełnione optymizmem? Rozwijaj jego kreatywność.

Dzieci i zabawa to nierozerwalne słowa. Maluchy ją uwielbiają. Wybierając określone formy zabawy możemy wspomagać naturalną, wrodzoną kreatywność dziecka i kształtować jego wyobraźnię. Zdolność wychodzenia poza schemat i tworzenia nowych rozwiązań to rewelacyjna cecha, która bardzo mu się przyda w życiu. Kreatywne myślenie potrzebne jest w każdym zawodzie, nie tylko w tych artystycznych. Jego bazą jest kojarzenie faktów. Dzięki niemu twoja pociecha szybko rozwiąże w przyszłości problem lub opracuje innowacyjną koncepcję.

Jak rozwijać kreatywność dziecka?

Jeśli twój dzieciak daje upust swojej fantazji i opowiada niestworzone historie, to jest to tylko powód do radości. Rysuje tęczowe zwierzęta na niebieskiej trawie? To świetnie. Pod żadnym pozorem nie ograniczaj jego wolności wyrażania siebie. Przeciwnie, podsuwaj pomysły na nowe ekspresyjne formy aktywności. Twórcze myślenie, podobnie jak wszystkie inne umiejętności, wymaga treningu.

Zaczaruj przestrzeń

Nie marnuj żadnej okazji, aby ćwiczyć wyobraźnię swojego dziecka. Idąc do sklepu obserwujcie niebo i opisujcie zmieniające się chmury. Zadawaj mu nawet czasem z pozoru dziwne pytania. Na przykład, jaki smak ma niebo, albo dokąd wieje wiatr?
Pozwól dziecku przebierać się w domu i wymyślać nierealne światy, do których może się przenieść. Znalezienie potłuczonego naczynia, potraktuj jako pretekst do poczynienia kolejnych archeologicznych odkryć. Rozbij  pod domem namiot i przenieście się na noc do niedostępnej dżungli.  Albo zabierz swoją pociechę do ogrodu pełnego kwiatów i posmakujcie je wszystkimi zmysłami.
Wymyśleni przez dziecko przyjaciele, których spotka pomogą mu rozwinąć umiejętności narracyjne. Malec może też opowiadać historyjki pluszakom. To wykształci u niego zdolności językowe i wzbogaci słownictwo.

Pokaż dziecku, jak zobaczyć więcej

Wymyślaj zabawy polegające na poszukiwaniu w domu podobnych rzeczy ze względu na jakąś określoną wspólną cechę np. kolor lub kształt. Albo wręcz przeciwnie, znajdźcie takie, które nie mają nic ze sobą wspólnego. W ten sposób malec wyrobi umiejętność tworzenia nietypowych kategorii.  Możemy np. szukać z dzieckiem takich samych cech samochodu i gitary z obrazków.

Do kreatywnej zabawy może posłużyć wszystko. Zwykły kosz może stać się samochodem wyścigowym, albo łodzią, w której można opłynąć cały świat. Zabawki mogą zmieniać swój pierwotny charakter i wpisywać się w nową rzeczywistość.

Nie zabraniaj szkrabowi malować po zaparowanym lustrze, albo w starych gazetach upiększać wizerunki osób ze zdjęć. Zbliżający się remont może stać się zaś okazją do prawdziwego malarskiego happeningu, jeśli pozwolimy najmłodszemu domownikowi rozpocząć malowanie ścian.

Ekspresja i zmysły

Ruch to źródło pozytywnych emocji. Aktywna zabawa wyzwala endorfiny, czyli hormony szczęścia. Zabierzmy malucha w miejsce, gdzie może bezpiecznie się wyszaleć. Jeśli aura nie sprzyja zabawie na świeżym powietrzu, wybierzmy park zabaw dla dzieci.
Największe tego typu centrum, Kraina Zabawy TĘCZA (www.tecza-skorosze.pl), które powstało niedawno w Warszawie, dysponuje niepowtarzalną przestrzenią ponad 1000 mkw. Dzieci mogą nurkować tam w niezliczonej ilości kolorowych, plastikowych piłeczek. Kulki pobudzają receptory dotyku i masują całe ciało malca, kiedy jest w nich zanurzony. To pozwala mu rozluźnić mięśnie i zrelaksować się.
Taka zabawa dostarcza dziecku wiele bodźców i wrażeń, których potrzebuje mózg urwisa do prawidłowego rozwoju. Już kilkuletniemu maluchowi możemy zafundować też przygodę na dziecięcej ściance wspinaczkowej, oczywiście pod pełną kontrolą i asekuracją. Jazda samochodzikiem również sprawi dziecku mnóstwo radości i dostarczy miłych wrażeń. Poza tym taka zabawa da mu poczucie pewności siebie.

o Kraina Zabawy Tęcza

Centrum zaprasza od poniedziałku do piątku w godz. 10.00 - 21.00, w soboty w godz. 9.00 - 21.00 i niedziele w godz. 9.00 - 20.00
W dni powszednie bilet wstępu bez ograniczenia czasowego kosztuje 20 zł, a w piątek, sobotę i niedzielę 30 zł. Rodzice i opiekunowie maja wstęp wolny. Stałym klientom Kraina oferuje karnety. W dni powszednie do godz. 12.00 można kupić godzinną wejściówkę w cenie 10 zł, a od godz. 12.00 w cenie 15 zł (w piątek 18 zł).
Więcej na www.tecza-skorosze.pl

Dodatkowe informacje: