Motoryzacja » Transport

Szynobusy pod nadzorem

Data System Group (DSG) zakończyła wdrożenie systemu telemetrycznego w autobusach szynowych (szynobusach) ZNTK Poznań i PESA Bydgoszcz. Kontrakt realizowany był na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego.

Projekt realizowany był wspólnie z firmą EMTAL.  Spółki wdrożyły w autobusach szynowych w Poznaniu i Bydgoszczy zaawansowany telemetrycznie system liczenia pasażerów wchodzących i wychodzących na poszczególnych stacjach.

W ramach kontraktu Data System Group objęła pieczę nad bezpieczeństwem i transmisją danych oraz dodatkowo wyposażyła pojazdy w urządzenia monitorujące służące do: pomiaru paliwa, pomiaru motogodzin pracy silników, pomiaru prędkości i lokalizacji pojazdów. Zainstalowany system został ponadto zintegrowany z automatami biletowymi, dzięki czemu możliwa jest dokładna weryfikacja miejsca i czasu zakupu biletu przez pasażera.

- System pozwala na duże oszczędności, weryfikację pracy pojazdu oraz maszynisty, pozwala określić średnie spalanie pojazdu, zwiększa terminowość i wydajności pracy –  powiedział Paweł Fryczyński, wiceprezes Data System Group.

W przyszłości planowane jest rozszerzenie projektu o dodatkowe funkcjonalności takie jak: identyfikacja maszynisty pojazdu, wsparcie maszynisty pojazdu w zakresie zgłaszania usterek, awarii oraz on linowej - na bieżąco archiwizowanej komunikacji z maszynistą.

DSG jest cenionym partnerem dla wielu firm korzystających z rozległych systemów pomiarowych takich jak Przewozy Regionalne, Orlen Transport czy PKP Cargo.

Przypomnijmy, że w 2012 r. Data System Group zamierza zaoferować swoje akcje inwestorom. Środki pozyskane z oferty poznańska spółka przeznaczy na rozwój nowych produktów i ekspansję na rynkach zagranicznych.

INFORMACJE O FIRMIE:

Firma powstała w 2003 r. Jest producentem oraz dostawcą zaawansowanych technologicznie rozwiązań bazujących na technologii GPS, GSM oraz infrastrukturze sieci komórkowych. Spółka specjalizuje się również w usługach informatycznych, dostarczając dedykowane, inteligentne aplikacje wykorzystujące lokalizacje, monitoring, GPS do zwiększania efektywności i upraszczania przebiegów procesów logistycznych w przedsiębiorstwach (oszczędzanie paliwa, lokalizacja aut, zarządzanie flotą, ochrona pojazdów,  komunikacja z naczepą,  transfer danych w roamingu, SMS Sender, lokalizacja osób).Rozwiązania Data System Group łączone są z wewnętrznymi systemami klienta, tworząc zintegrowane systemy logistyczne. Klientami poznańskiej firmy są m.in. Orlen Transport, PKP Cargo, PGF czy Polski Koncern Mięsny Duda.

Data System Group Sp. z o.o.