Gospodarka » Żywność
Talerz zdrowego odżywiania
Zobacz więcej zdjęć » |
Tymczasem Fast Food’y i żywność mocno przetworzona, po które tak chętnie sięgamy, skutkują dodatkowymi kilogramami i mogą przyczyniać się również do rozwoju wielu chorób.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jak pokazują statystyki, Polakom zależy na dobrym zdrowiu („Style Zdrowia Polaków”, USP Zdrowie, 2013). W trosce o nie, prawie połowa badanych wprowadza do swojej diety rozmaite ograniczenia. Większość z nich deklaruje spożywanie mniejszych porcji lub rezygnację z wieczornych posiłków. Co ciekawe, z samej diety korzysta tylko 16% z nas. Tymczasem, troszcząc się o dobre zdrowie i kondycję, wystarczy rozsądne podejście do zasad odżywiania i wprowadzenie do codziennego harmonogramu odrobiny ruchu. Zasady te idealnie obrazują zalecenia żywieniowe przygotowane przez ekspertów z Harvarda.
Harvard School of Public Health jest jednym z najbardziej renomowanych ośrodków, wydających najbardziej opiniotwórcze publikacje naukowe na temat żywienia. Naukowcy z tej prestiżowej uczelni opracowali niezależne od wpływów lobbystycznych zalecenia żywieniowe w czytelnej, graficznej formie – tzw. talerza zdrowego odżywiania (Healthy Eating Plate). Przedstawiony schemat żywieniowy oparty jest na rzetelnych i niezależnych badaniach naukowych, a do jego powstania nie przyczyniło się żadne lobby żywieniowe. Podkreślić należy fakt, iż w terapii konkretnych chorób rekomendacje dotyczące odżywiania mogą być nieco inne (ale niesprzeczne). Założenia Harvard School od Public Health opierają się na następujących elementach:
1. Używaj zdrowych olejów (takich jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy) do gotowania i do sałatek. Ogranicz masło, unikaj tłuszczów typu trans.
2. Im więcej jesz warzyw i im bardziej są one zróżnicowane – tym lepiej. Nie wliczaj w to ziemniaków i frytek.
3. Jedz mnóstwo owoców we wszystkich kolorach.
4. Pij wodę, herbatę lub kawę (z małą ilością cukru lub bez cukru). Ogranicz spożywanie mleka i nabiału (1-2 porcji dziennie) i soków (1 mała szklanka dziennie). Unikaj napojów słodzonych.
5. Jedz produkty z pełnego przemiału ziarna (jak brązowy ryż, chleb razowy, pełnoziarnisty makaron). Ogranicz rafinowane produkty zbożowe (takie jak biały ryż czy białe pieczywo).
6. Wybieraj ryby, drób, rośliny strączkowe i orzechy. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa (wołowiny, wieprzowiny, baraniny czy cielęciny). Unikaj boczku, wędlin i innych przetworów mięsnych.
7. Bądź aktywny fizycznie.
Te zalecenia dobrze wkomponowują się w filozofię TERMISIL Huty Szkła Wołomin S.A., która jest jednym z trzech europejskich producentów szkła borokrzemowego (żaroodpornego) z własną zastrzeżoną marką szkła TERMISIL, produkowanego według technologii, opracowanej w trakcie wieloletniej działalności. Wysoka jakość wykonania, innowacyjne i funkcjonalne pomysły oraz oryginalne wzornictwo przyciągają uwagę konsumentów w 40 krajach. Misją firmy jest dostarczanie rozwiązań, przydatnych na drodze do zdrowego życia. W tym celu TERMISIL oferuje naczynia o wysokiej odporności termicznej na działanie wysokich i niskich temperatur od -50 do +500°C. Gładka powierzchnia szkła ułatwia utrzymanie produktów w czystości i umożliwia stosowanie go również w zmywarce. Twardość i wysoka odporność mechaniczna zapewnia wytrzymałość na zarysowania i matowienie w zmywarkach. Dzięki niezwykłym właściwościom, naczynia tej marki są dedykowane również do podgrzewania w mikrofalówkach.
Wśród propozycji tego producenta, znajdziemy m.in. naczynia żaroodporne z innowacyjnym, opatentowanym systemem grill&drop, brytfanny, a także cało-szklane dzbanki czy garnki. Pełna oferta zawiera całe spektrum praktycznych naczyń, które okażą się przydatne w każdej kuchni.
W trosce o dobrą interakcję ze swoimi odbiorcami, TERMISIL we współpracy z blogerkami kulinarnymi (kulinarna fuzja, cupofmoka) zachęca do wypróbowania smacznych i zdrowych przepisów kulinarnych. Ich wykonanie nie jest trudne, a smak niejednokrotnie zaskakujący. Poniżej prezentujemy przepis na Hummus z marchewką, który można jeść jako pastę do kanapek lub jako dip do pokrojonych w słupki warzyw.
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki
- 1/4 szklanki tahini
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- skórka otarta z 1/3 cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 ząbka czosnku
- 3 średnie marchewki
Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy i obieramy marchew, następnie wkładamy ją do naczynia żaroodpornego, uprzednio posmarowanego oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20-30 minut aż zmięknie. Pastę tahini dokładnie miksujemy w blenderze z sokiem i skórką z cytryny, dodajemy przyprawy i czosnek wyciśnięty przez praskę. Do masy dodajemy ciecierzycę z puszki. Blendujemy ponownie na najwyższych obrotach, do momentu aż uzyskamy gładką konsystencję. Upieczoną marchew obieramy ze skórki i dodajemy do masy. Ponownie miks
Nadesłał:
Arni
|
Komentarze (0)