Technologie » Telekomunikacja

Telefonia Dialog S.A. podpisała umowę z Polkomtel S.A. na świadczenie usług MVNO

Telefonia Dialog S.A. i Polkomtel S.A., operator sieci Plus, podpisały umowę o współpracy, w której efekcie Telefonia Dialog S.A. zostanie wirtualnym operatorem telefonii komórkowej (MVNO). To już trzecia umowa na świadczenie usług MVNO podpisana przez Polkomtel S.A.

Rok 2008 to czas dynamicznego rozwoju rynku telekomunikacyjnego w Polsce. Potwierdza to podpisana przez Polkomtel S.A. umowa z Telefonią Dialog S.A. - powiedział Adam Glapiński, prezes zarządu, dyrektor generalny Polkomtel S.A.

- Podpisanie tej umowy jest korzystne dla obydwu firm, doskonale wpisuje się w zatwierdzoną przez Radę Nadzorczą i ogłoszoną przed kilkoma dniami strategię Polkomtel S.A. Stanowi kolejny ważny krok w rozwijaniu i zwiększaniu atrakcyjności rynku, dlatego bardzo się cieszę, że możemy powitać Telefonię Dialog S.A. w gronie naszych partnerów biznesowych”.

Wysoka pozycja oraz doświadczenie Polkomtel S.A. i Telefonii Dialog S.A. na rynku usług telekomunikacyjnych umożliwi zaoferowanie klientom nowoczesnych usług telefonicznych polegających na integracji tradycyjnych usług telefonii stacjonarnej z usługami mobilnymi.

„Konsekwentnie realizujemy główne punkty naszej strategii” – mówi Sławomir Szych, prezes zarządu Telefonii Dialog S.A. „Wejście na rynek telefonii mobilnej jako operator wirtualny oznacza wprowadzenie własnej pełnej oferty konwergentnej i dodanie do usług stacjonarnych, internetowych i multimedialnych również komórek. Mamy nadzieję, że stanie się to pod koniec III kwartału 2008 roku. Uzgodniliśmy z Polkomtelem wszystkie parametry modelu współpracy, czego efektem jest podpisana właśnie umowa. Będziemy świadczyć zarówno usługi przedpłacone jak i fakturowane z dołu, prowadząc sprzedaż poprzez własne i obce kanały”.

Polkomtel S.A. jest pionierem współpracy w zakresie udostępniania sieci na zasadach hurtowych operatorom wirtualnym na polskim rynku. Spółka podpisała do tej pory umowy MVNO z mBankiem i Gadu Gadu S.A. oraz świadczy usługi z zakresu roamingu krajowego P4, operatorowi sieci Play.

O Telefonii Dialog S.A.

Telefonia Dialog to jeden z największych niezależnych operatorów telefonii stacjonarnej w kraju. Innowacyjne rozwiązania telefoniczne i internetowe doceniło już grono ponad pół miliona klientów w całej Polsce, a ich zadowolenie potwierdzają niezależne badania satysfakcji. Z usługi szerokopasmowego dostępu do Internetu DialNet korzysta już ponad 100 tysięcy abonentów. DialNet to jedna z najlepszych ofert na polskim rynku – konkurencyjna przede wszystkim ze względu na jakość, szybkość transmisji i takie unikatowe cechy jak brak limitów transferu, możliwość otrzymania stałego adresu IP oraz współdzielenia łącza bez dodatkowych opłat, a także gwarancja ceny przez cały okres umowy i opcje zarządzania usługa poprzez strony www. Dialog był pierwszym w Polsce operatorem, który zaoferował prawdziwie samodzielny szerokopasmowy Internet, bez konieczności ponoszenia opłat za abonament telefoniczny czy kosztów utrzymania łącza. DialNet solo jest dostępny w opcjach od 1 do 6 Mbps. Więcej  na stronach www.dialog.pl

O Polkomtel S.A.

Polkomtel SA jest operatorem uruchomionej w 1996 r. sieci telefonii komórkowej Plus, dostępnej dla 99% mieszkańców Polski zamieszkujących 98% terytorium kraju. Obecnie sieć liczy ponad 13 mln użytkowników.

Od początku działalności Plus jest pionierem we wprowadzaniu na polski rynek najnowszych rozwiązań technologicznych i teleinformatycznych. Sieć Plus oferuje najszerszy zasięg technologii 3G w Polsce.

Sieć Plus od początku swego istnienia stara się również być obecna w ważnych społecznie obszarach życia Polaków. Realizując starannie zaplanowane działania sponsorskie, wspiera cenne inicjatywy i projekty związane z kulturą,  ochroną zdrowia, edukacją, sportem i bezpieczeństwem. Jednym  z nich jest stworzony we współpracy z GOPR-em, TOPR-em i WOPR-em Zintegrowany System Ratownictwa.

Cieja