Technologie » Telekomunikacja

Telekomunikacja Kolejowa stawia na DSG

Telekomunikacja Kolejowa, jeden z największych operatorów telekomunikacyjnych w Polsce, zdecydowała się na wdrożenie nowoczesnego systemu monitoringu pojazdów. Przetarg wygrała poznańska Data System Group (DSG).

Telekomunikacja Kolejowa jest nowoczesnym i dynamicznie rozwijającym się operatorem telekomunikacyjnym.

Ze względu na wielkość i przepustowość sieci należy do grona największych operatorów sieci szkieletowych w Polsce. Dysponuje ponad 6 000 km kabli światłowodowych oraz 22 000 km kabli miedzianych. Pojemność sieci transportowej wynosi 1,7 Tbit/s.

DSG to czołowy polski dostawca zaawansowanych technologii GPS i GSM. - To ważne, że tak poważna firma wybrała DSG jako dostawcę usług. Oznacza, to że nasze produkty spełniają najwyższe standardy i oczekiwania jeśli chodzi o poziom zaawansowania technologicznego. Będziemy monitorować 214 pojazdów osobowych i dostawczych należących do Telekomunikacji Kolejowej- podkreśla Tomasz Waligóra, prezes DSG.

Wdrożenie systemu monitoringu pozwala na przede wszystkim na kompleksowe zarządzanie flotą pojazdów. Nie bez znaczenie są również wymierne oszczędności. Jednym z pierwszych efektów wdrożenia są drastyczne oszczędności w zużyciu paliwa, co ma wyraźne przełożenie na wyniki finansowe.

Przypomnijmy, że w ostatnim czasie DSG wygrało przetarg na budowę systemu monitoringu i zarządzania flotą w firmie Przewozy Regionalne. Docelowo będzie obsługiwać tam 1000 pojazdów.

Data System Group specjalizuje się w rozwiązań mobilnych bazujących na technologii GPS i GSM dla firm transportowych, logistycznych, spedycyjnych oraz innych przedsiębiorstw wykorzystujących w swojej działalności tego typu rozwiązania. DSG zajmuje się również przygotowywaniem specjalistycznych raportów dotyczących sytuacji na krajowych drogach.

INFORMACJE O FIRMIE:

Firma Data System powstała w 2003 r. Jest producentem oraz dostawcą zaawansowanych technologicznie rozwiązań bazujących na technologii GPS, GSM oraz infrastrukturze sieci komórkowych.

Spółka specjalizuje się również w usługach informatycznych, dostarczając dedykowane, inteligentne aplikacje wykorzystujące lokalizacje, monitoring, GPS do zwiększania efektywności i upraszczania przebiegów procesów logistycznych w przedsiębiorstwach. Rozwiązania Data System Group łączone są z wewnętrznymi systemami klienta, tworząc zintegrowane systemy logistyczne. Klientami poznańskiej firmy są m.in. Orlen Transport, PKP Cargo czy Polski Koncern Mięsny Duda. W 2009 r. spółka wypracowała przychody na poziomie 10 mln zł.DODATKOWYCH INFORMACJI UDZIELAJĄ:

Marta Olipra

Data System Group Sp. z o.o.

e-mail: marta.olipra@datasystem.pl

www.datasystem.pl

Tomasz Muchalski

Everest Consulting Sp. z o.o.

tel. kom. 504 212 463

e-mail: t.muchalski@everestconsulting.pl

www.everestconsulting.pl

Data System Group Sp. z o.o.