Technologie » Komputery

TETA zgodnie z oczekiwaniami

Ponad 33% wzrost przychodów i zysk operacyjny lepszy o niespełna 40%, to wyniki wrocławskiego producenta oprogramowania po czterech kwartałach 2007 r. W bieżącym roku dynamika wyników TETY powinna zostać zachowana.

Przy przychodach ze sprzedaży na poziomie 53,1 mln zł TETA wypracowała w 2007r. 9,52 mln zł zysku operacyjnego. Dla porównania rok wcześniej było to odpowiednio 39,9 i 6,86 mln zł. Zysk netto po czterech kwartałach wyniósł 7,75 mln zł (wzrost o 21%).

- Mam nadzieje, że spełniliśmy oczekiwania naszych akcjonariuszy. Dokładamy wszelkich starań, żeby rok bieżący był równie udany. Portfel zamówień, ciągły wyraźny wzrost zainteresowania naszymi produktami,  dojrzewanie rynku, sprawa że z optymizmem patrzymy na 2008 r. - zapowiada Jerzy Krawczyk, prezes TETY.

Ubiegły rok dla TETY upłynął pod znakiem poszerzania portfolio produktów i rozpoczęcia budowy grupy kapitałowej. Pod skrzydła wrocławskiej spółki trafił specjalizujący się w zarządzaniu wiedzą Pyton Management. W grupie znalazła się też nowopowołana firma TETA HR Center, odpowiedzialna za outsourcing systemów ułatwiających zarządzanie zasobami ludzkim. W bieżącym roku pierwszy etap budowy grupy kapitałowej zostanie zakończony. Pozwoli on wypracować na poziomie grupy ok. 100 mln zł przychodów.

TETA S.A.