Firma » Biznes

Thales wdroży system ETCS na linii Poznań Wschód – Wągrowiec

Thales Polska podpisał z PKP Polskie Linie Kolejowe umowę dotyczącą projektu i zabudowy systemu ETCS poziom 1 Limited Supervision na linii kolejowej nr 356 odcinek Poznań Wschód – Wągrowiec.
- Nowa umowa stwarza lepsze warunki dla transportu kolejowego w Polsce. Poprzez poprawę bezpieczeństwa, wydajności linii i jej interoperacyjności stanie się on jeszcze bardziej wydajny i atrakcyjny. Jestem szczególnie zadowolona, ponieważ projekt ten podkreśla naszą pozycję w Polsce i w Europie - powiedziała Anne Bolot Gittler, wiceprezes ds. systemów srk na głównych liniach (Main Line Signalling) w Grupie Thales.

Przedmiotem zamówienia jest zaprojektowanie, zabudowa oraz uruchomienie systemu ETCS poziom 1 Limited Supervision na odcinku 53 km z Poznania Wschód do Wągrowca. Modernizacja ma na celu poprawę bezpieczeństwa, przepustowości linii oraz zapewnienie interoperacyjności, czyli tj. możliwości jazdy pociągów przewoźników z różnych krajów, bez konieczności zmiany lokomotywy Projekt będzie realizowany we współpracy z Thales Austria.

Europejski System Sterowania Ruchem (ETCS) to system sterowania pociągiem przekazujący informacje dla maszynisty, oparty na jednolitym standardzie i wspólnych specyfikacjach dla całej Europy. Poziom 1 posługuje się standardowymi transponderami zwanymi Eurobalisami, rozmieszczonymi wzdłuż torów, współpracujących z istniejącymi systemami sterowania, w jakie wyposażone są obecnie linie kolejowe.

iwonamichalowska