Firma » Biznes

To już 25 lat rzeszowskiego Multifarbu

Multifarb jest jedną z największych polskich sieci hurtowni i sklepów w swojej branży. Powstał na terenie Podkarpacia, zadając kłam poglądom, że w tej części Polski nie ma miejsca na wielkie projekty i inwestycje. W tym roku obchodzi 25 – lecie działalności.

Firma Multifarb Sp. z o.o. Powstała w 1990 roku w Łańcucie, początkowo funkcjonując jako spółka cywilna. Dwa lata później przeniosła się do Rzeszowa już w formie spółki z o.o. Początkowo Multifarb zajmował się pośrednictwem w obrocie towarem, w tym głównie zaopatrzeniem zakładów produkcyjnych oraz sklepów w farby i lakiery. Prowadził także działalność we własnych punktach sprzedaży.

Szybki rozwój w sprzyjających warunkach

Sprawne zarządzanie oraz dobra koniunktura szybko doprowadziły do rozszerzenia działalności firmy, przez co już w 1997 roku powstały spółki Multimoto (branża motoryzacyjna i finansowa) oraz Multitruck (sprzedaż samochodów, usługi blacharskie i lakiernicze). W ten sposób doszło do powstania Grupy Kapitałowej Multifarb. Jak dotąd wszystko zapowiada dalszy rozwój wszystkich wchodzących w skład grupy spółek, a to z kolei bardzo cieszy mieszkańców całego Podkarpacia – tak włodarzy miast i gmin, jak i potencjalnych, przyszłych pracowników tej firmy.

Jak wyjaśnia Marek Nobel – pracownik pionu inwestycyjno – technicznego Multifarbu – "Obecnie nasza firma prowadzi hurtownię w Rzeszowie oraz Centra Sprzedaży Multifarb w Rzeszowie, Jaśle, Jarosławiu i Mielcu. Specjalizujemy się w zaopatrzeniu branży meblowej, metalowej, samochodowej i budowlanej. Jesteśmy także producentem opakowań tekturowych. Multifarb to firma w całości oparta na polskim kapitale i przez 25 lat działalności zdobyliśmy zaufanie szerokiego grona klientów."

Ważna jest działalność społeczna

Przy okazji tego jubileuszu warto zauważyć też działalność społeczną przedsiębiorstwa. W zeszłym roku Dulux Centrum Malarskie Multifarb z Jarosławia patronowało akcji "malowania świata", w trakcie której rodzicie z dziećmi wzięli udział we wspólnym malowaniu tamtejszego przedszkola nr. 4. Z kolei Multifarb w Jaśle był sponsorem organizowanego tam pikniku z okazji Dnia Dziecka. Nie wolno też zapominać o udziale Multifarbu w największej imprezie Podkarpacia i jednocześnie największym święcie polonijnym na świecie, czyli o Światowym Festiwalu Polonijnych Zespołów Folklorystycznych, który od 1969 roku, co trzy lata, organizowany jest w Rzeszowie.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Multifarb z Rzeszowa - http://www.multifarb.pl/oferta/farby-przemyslowe/farby-proszkowe/

blackppp