Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Trend - zdrowe tłuszcze roślinne

Trend - zdrowe tłuszcze roślinne
Zobacz więcej zdjęć »
Do tego, że dieta roślinna zdobywa coraz większą popularność, nie trzeba już nikogo przekonywać. W odpowiedzi na ten rosnący trend, warto zastanowić się, jaką rolę pełnią w naszej diecie tłuszcze, a po które najlepiej jest sięgać dla zachowania zdrowia.

Rośliny rosną w siłę!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Kuchnia roślinna to trend, który rozwija się prężnie na całym świecie, a który dotarł także do Polski, gdzie wydawać by się mogło - królują kiełbaski, mięsa, czy tradycyjne kotlety schabowe. Jednak owocowe i warzywne koktajle, wyraziste hummusy czy burgery z kaszy i warzyw zamiast mięsa, szturmem podbijają najmodniejsze lokale, coraz częściej stanowiąc także uzupełnienie menu przygotowywanych przez nas w naszych własnych domach.

Wegańskie kotlety, pasztety i flaczki podbijają podniebienia nawet zdeklarowanych mięsożerców, a umiejętnie przyrządzone warzywa, strączki, kasze i grzyby potrafią być świetnym uzupełnieniem naszego codziennego jadłospisu.

W poszukiwaniu zdrowych tłuszczów

Jak ten trend odnosi się do tematu tłuszczów w diecie? Zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi rekomendują wszystkie najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem aktualnych zaleceń żywieniowych na świecie, w tym Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), czy polski Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ). Tłuszcze nasycone znajdziemy przede wszystkim w produktach odzwierzęcych – mięsie, wędlinach, maśle, serze, czy mleku… Dlaczego powinniśmy je ograniczać? Ponieważ ich nadmierne spożycie wpływa na podwyższenie cholesterolu we krwi. Co za tym idzie, zwiększa się ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i innych dolegliwości na tle kardiologicznym. Dlatego to, co umieścimy w koszu na zakupy, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia!

Sięgajmy więc po wysokiej jakości tłuszcze roślinne. Jakie?

·         do smażenia

Do smażenia najlepiej wykorzystywać wysokiej jakości rafinowany olej roślinny – najlepiej, jeśli będzie to olej rzepakowy. Charakteryzuje się on tzw. stabilnością oksydacyjną oraz odpornością na utlenianie – oznacza to, że podgrzewany do wysokiej temperatury nie traci swoich właściwości.

Podobnie dostępne na rynku produkty z mixem olejów, wzbogacone dodatkowo o witaminy.

·         do smarowania pieczywa

Margaryna! Dlaczego? Gdyż współczesne margaryny mają niewiele wspólnego z produktami, które wiele lat temu uważane były za szkodliwe. Produkty tworzone nowoczesnymi technologiami z najwyższej jakości olejów roślinnych są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które są niezwykle cenne i niezbędne dla naszego zdrowia. Z ich dodatkiem możemy cieszyć się doskonałym smakiem posmarowanego pieczywa. Ponadto większość dostępnych na rynku margaryn, w tym m.in. produkty marki Flora – Original i Light, pozbawione są częściowo utwardzonych olejów, będących źródłem tłuszczów trans, znanych ze swojego negatywnego wpływu na zdrowie.

Margaryny marki Flora – m.in. w wariantach Original i Light, doskonale wpisują się w ideę zbilansowanej diety roślinnej. Znajdziemy w nich oleje: słonecznikowy, lniany i rzepakowy. Są one odpowiednie dla wegan oraz osób z nietolerancją laktozy, a także wszystkich, którzy chcą zadbać o zdrowie swojego serca.

·         do pieczenia

Tłuszcz to jeden z podstawowych składników, które wykorzystujemy także do przygotowania wypieków. To m.in. od rodzaju tłuszczu zależy konsystencja, kruchość oraz ostateczny smak kremowych tortów, puszystych babeczek czy słodkich ciast. Na rynku dostępne są m.in. roślinne kostki do pieczenia. Ważnym kryterium wyboru, które decyduje o jakości wykorzystanego tłuszczu powinna być jednak informacja o ewentualnej zawartości częściowo uwodornionych olejów roślinnych, o których wiadomo, że są źródłem szkodliwych tłuszczów trans w produkcie. Taki produkt powinniśmy od razu odłożyć na sklepową półkę!

Różnorodność to siła!

Choć często możemy spotkać się z opiniami, że dieta oparta na roślinach jest mniej ciekawa i nie dostarcza wszystkich substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto spojrzeć na nią z innej strony, gdyż może stać się okazją do próbowania nowych produktów i smaków. Konieczność wyszukiwania kolejnych alternatyw skutecznie rozbudzi kulinarną wyobraźnię. Dodatkowo rynek towarów roślinnych już w tym momencie jest na tyle szeroki, że stworzenie bogatego menu to bułka z… margaryną!

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »