Dom » Wnętrza

Trendy 2015, czyli od czego zacząć np. remont łazienki

Wiosna to czas zmian, również w aranżacji wnętrz. Zanim jednak rozpoczniemy metamorfozę naszego mieszkania, warto zapoznać się z najnowszymi tendencjami w aranżacji wnętrz, które przywędrowały do nas ze światowych targów w Mediolanie, Paryżu czy Londynie.

BLIŻEJ NATURY

Łazienka przestaje pełnić wyłącznie funkcję użytkową, staje się miejscem relaksu i odpoczynku. W jej projektowaniu coraz częściej istotne stają się takie aspekty, jak oszczędność wody, energii czy materiały pochodzące z recyklingu. Z potrzeby bliskości z naturą powstał popularny już w Polsce, trend EKO. Przywędrował do nas ze Skandynawii i wygląda na to, że znalazł w Europie rzeszę zwolenników. Obecny jest już nie tylko w aranżacji wnętrz, stał się także sposobem, a nawet filozofią życia. Ważne jest tu nie tylko samo wzornictwo, ale to, aby wszelkie materiały były pozyskiwane z troską o środowisko naturalne. Istotne jest co i gdzie kupujemy, jak i gdzie dany przedmiot został wykonany (fair-trade). Trend Eko w łazience to przede wszystkim płytki w naturalnych odcieniach bieli, szarości, beżów i brązów. Często pocieniane, wykorzystujące mniej surowca do produkcji. Dodatki powinny być wykonane z jak najmniej przetworzonych surowców takich jak: drewno, kamień, ceramika, bawełna, len. Jednym słowem – modne jest  to, co kojarzy się z naturą. Ogromną zaletą trendu Eko jest to, że można go łączyć z innymi stylami. Świetnie będzie uzupełniał styl industrialny, nowoczesny czy minimalistyczny. Ponadto wzornictwo ekologiczne cechuje się pewnego rodzaju ponadczasową skromnością. Ten trend z pewnością przetrwa znacznie dłużej niż tylko najbliższy sezon -  podkreśla Katarzyna Pardiak – Borowska z działu Kreacji i Ekspozycji w Grupie Paradyż.

Trend FLORYSTYCZNY to kolejny przykład bardzo modnego w tym roku kierunku, mimo, iż był on obecny w aranżacji wnętrz w poprzednich sezonach. Teraz powraca w nieco odmienionej wersji. Jest delikatniejszy i bardziej świadomy. Najnowsze kolekcje płytek ceramicznych oprócz standardowych dekoracji posiadają bardzo często alternatywne zestawy np. insert kwiatowych, listew dekoracyjnych z malowniczymi listkami, gałązkami oraz dekory, a nawet całe płytki bazowe nawiązujące do fauny i flory. Modne są zarówno duże, pastelowe motywy roślin, jak i mocne akcenty kolorystyczne np. całych kwiatów – często w wydaniu nieoczywistym, malarskim, wręcz akwarelowym.

SZTUKA ŁĄCZENIA

Jeżeli nie boimy się postawić na odważne detale, kształty i kolory, warto przyjrzeć się trendowi GEOMETRYCZNEMU. Inspirowany japońską sztuką składania papieru-origami, powstał z myślą o osobach cieniących harmonię, ład, spokój i proste formy we wnętrzach. Kluczowym elementem jest tutaj kształtowanie płaszczyzn według ściśle określonych zasad. Każde załamanie, każda krawędź musi mieć swoje architektoniczne uzasadnienie. Bawimy się tu kolorami, strukturą, powierzchnią, a także światłem. Bazujemy na grze kontrastów, przeciwieństw, np.: biel-czerń, mat-połysk, światło-cień, dlatego wbrew pozorom trend geometryczny daje nam duże pole do popisu w aranżacji wnętrz. Bardzo popularnym wzorem, który w tym roku wybija się na pierwszy plan, jest hexagon, zwany potocznie plastrem miodu. Forma, której wróżymy wielką karierę. Jest to wdzięczny wzór do projektowania, a ułożona z niego np. posadzka w łazience, będzie niebanalną dekoracją samą w sobie – podkreśla Katarzyna Pardiak – Borowska.

Trend KOLOR - mogłoby się wydawać, że to nic odkrywczego, wszystko bowiem ma jakąś barwę. Stał się on jednak istotny przede wszystkim, ze względu na swoją funkcję. Kolory nie krzyczą już tak, jak w poprzednich sezonach i są zdecydowanie świeższe, ewoluują w stronę przemyślanych głębi kolorystycznych. Barwy fluo zostawiamy w tym sezonie jedynie w detalach.

W nowoczesnej łazience kolor powinien być nasycony, intensywny, ma podkreślać formę pozostałych elementów wnętrza. Jest on multiplikowany na wszystkich elementach wnętrzarskich takich jak meble, płytki, ściany czy nawet ceramika sanitarna.

Trend PATCHWORK. Jest jednym z najtrudniejszych w zastosowaniu, gdyż wymaga odwagi i dużej umiejętności łączenia, zestawiania w nieszablonowy sposób pozornie niepasujących do siebie elementów. Patchworkowe desenie to mix faktur, wzorów, kolorów. Sztuką jest połączenie ich w taki sposób, by stworzyły spójną całość.  Trend patchworkowy to kreatywna fuzja elementów, które na pierwszy rzut oka są przeciwstawne. Umiejętność stworzenia wzoru patchworkowego to nie lada wyzwanie, dlatego najprostszym sposobem jest korzystanie z gotowych rozwiązań lub z porady eksperta. Dziś klient ma ułatwione zadanie, gdyż w wielu firmach może skorzystać z pomocy architekta, który w specjalnym programie pomoże zaprojektować łazienkę i ułożyć np. wzór płytek tak, aby tworzył unikatową, oryginalną powierzchnię, korespondującą z naszym wnętrzem. Trend ten ściśle rozwija się z coraz bardziej popularną tendencją personalizowania naszego otoczenia, w którym żyjemy, mieszkamy i pracujemy - dodaje ekspert.

Dusińska