Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Trudny rok zamknięty na plusie

Dla hotelarsko – turystycznej spółki giełdowej INTERFERIE miniony rok był w miarę stabilnym okresem, który zakończyła z zyskiem jednostkowym netto w wysokości 2 mln 412 tys. złotych i średnią frekwencją na poziomie ponad 63 proc., wyższą niż rok wcześniej.

Przychody ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów w roku 2010 zamknęły się w kwocie 39 mln 463 tys. złotych i były niższe w porównaniu do całego roku 2009 (wtedy wyniosły one 43 mln 41 tys. złotych). Jest to głównie efekt prowadzonych inwestycji, które wiązały się m.in. z wyłączeniem na półtora miesiąca ośrodka „Chalkozyn" w Kołobrzegu i późniejszą kontraktacją usług medycznych świadczonych dla NFZ w „Argentycie".

- Przede wszystkim w wynikach nie mogliśmy już uwzględnić przychodów generowanych przez dawną „Barbarkę II", a było to rocznie około 2 mln złotych. Od zeszłorocznej wiosny na jego miejscu powstaje nowoczesny hotel - mówi Adam Milanowski, prezes zarządu spółki INTERFERIE. - Ale jeśli popatrzymy na działalność operacyjną, to spółka zakończyła miniony rok z wynikiem 2 mln 964 tys. złotych, tymczasem w 2009 roku według Międzynarodowych Standardów Rachunkowości były to 2 mln 357 tys. złotych, a więc o ponad pół miliona złotych mniej.

Ostatecznie zysk jednostkowy netto INTERFERII wyniósł w zeszłym roku 2 mln 412 tys. złotych i był o 740 tys. złotych wyższy od zysku w 2009 roku, kiedy to firma osiągnęła 1 mln 672 tys. złotych (wyliczonego zgodnie z Międzynarodowymi Standardami Rachunkowości).

Chociaż pogoda wystawiała na próbę cierpliwość zarówno hotelarzy, jak i turystów, średnia frekwencja w ośrodkach należących do INTERFERII wyniosła 63,6 proc. i była o ponad jeden punkt procentowy wyższa od frekwencji z roku 2009. Właściciele obiektów wypoczynkowych intensywnie zabiegali o klientów, stosując promocyjne oferty cenowe i obniżając marże, co przełożyło się m.in. na odrobinę niższe wskaźniki RevPAR oraz ADR. RevPAR, czyli średni przychód z jednego pokoju, spadł o 4 zł, natomiast ADR - średnia cena za sprzedany pokój - o 10 zł.

Wybrane wskaźniki eksploatacyjne działalności hotelowej INTERFERII

Cały rok

Cały rok

Wysokość ADR

(średniej stawki za pokój)

164 zł

154 zł

Wysokość RevPAR

(średniego przychodu z jednego pokoju)

102 zł

98 zł

- Mimo tych różnych czynników, które miały wpływ na branżę turystyczną, oceniam miniony rok jako udany. Wyniki są porównywalne do tych z roku 2009, który był zdecydowanie najlepszy w historii spółki. Interferie osiągnęły stabilną pozycję, z czego bardzo się cieszę. Wierzę też, że obecny rok nie będzie gorszy od wcześniejszych - mówi prezes Milanowski.

W tym roku INTERFERIE czeka nie tylko zakończenie inwestycji w Świnoujściu - hotel buduje spółka INTERFERIE Medical SPA, której część udziałów należą do INTERFERII - ale również poważna modernizacji i rozbudowa hotelu górskiego „Malachit" w Świeradowie Zdroju. Ma on zostać powiększony o nowe skrzydło, w  którym działać będzie aquapark oraz kawiarnia z sezonowym tarasem zewnętrznym. W tej chwili trwa procedura wyłaniania firmy, która przygotuje projekt budowlany. Zgodnie z planem prace budowlane mają się rozpocząć w III kwartale br.

izastraczek