Dom » Budownictwo

Trwają uzgodnienia pomiędzy spółką GEO a spółką Gant ws. połączenia

GEO, Mieszkanie i Dom Sp. z o.o. oraz Gant Development SA postanowiły o wzajemnym przekazaniu w pierwszym tygodniu listopada br. informacji na temat banku gruntów należących do obu podmiotów w celu wstępnego oszacowania parytetu, jaki obie strony uzyskałyby w połączonej spółce.

W ciągu dwóch miesięcy, po analizie informacji o gruntach, spółki przystąpią do badania due diligence.

Zgodnie z porozumieniem zawartym w liście intencyjnym podpisanym 19 października br. GEO, Mieszkanie i Dom Sp. z o.o. oraz Gant Development SA rozpoczęły wzajemne analizy zmierzające do rozpoczęcia negocjacji w sprawie możliwego połączenia obu spółek. Ważnym krokiem w tym procesie jest wymiana danych o banku gruntów należących do obu spółek w celu wstępnego oszacowania parytetu, jaki obie strony mogłyby uzyskać w spółce, która powstałaby z połączenia obu firm. GEO, Mieszkanie i Dom Sp. z o.o. jeszcze w październiku przekazała partnerowi kompletne informacje na temat posiadanych przez siebie gruntów. Po otrzymaniu analogicznych danych z Gant Development spółki wykonają wewnętrzną analizę przesłanych informacji.

Według szacunków GEO, Mieszkanie i Dom do końca br. na podstawie analizy przekazanych informacji o banku gruntów obu spółek prawdopodobnie zostanie wstępnie ustalony parytet wymiany akcji, który następnie może być jeszcze poddany korekcie po badaniu due diligence, które rozpocznie się – zgodnie z listem intencyjnym - na przełomie 2012 i 2013 roku. Jak mówi Adam Zaremba-Śmietański, prezes GEO, Mieszkanie i Dom: - W planach naszej spółki jest objęcie znacznie więcej niż 50 proc. kapitału połączonych spółek, choć oczywiście określenie tego udziału będzie jeszcze przedmiotem dalszych negocjacji.

W posiadaniu Grupy Deweloperskiej Geo, której spółka GEO, Mieszkanie i Dom jest głównym podmiotem, znajduje się aktualnie bank ziemi na poziomie 490 000 mkw. w trzech miastach: Kraków, Wrocław i Katowice. - Spółka GEO to sprawnie funkcjonujący organizm ze świetną kadrą, szeregiem budów w toku i jedną z najlepszych w całej branży proporcją wartości aktywów do kapitałów własnych – mówi prezes Adam Zaremba-Śmietański. - GEO Mieszkanie i Dom było jedną z pierwszych firm deweloperskich działających na rynku Polskim o ile nie pierwszą.

O Grupie Deweloperskiej GEO:

Grupa GEO to holding 13 spółek, z których najstarsza rozpoczęła działalność w Krakowie w 1988 roku jako jedna z pierwszych prywatnych firm w branży deweloperskiej w Polsce. W 1992 roku Biuro Wspólne Banku Światowego i Rządu Polskiego testowało w GEO system kredytów hipotecznych, przed wprowadzeniem go w budownictwie wielorodzinnym w naszym kraju.

Grupa ma na swoim koncie ponad 70 inwestycji, a w nich około 3500 mieszkań. Obecnie działa na trzech rynkach: krakowskim, wrocławskim i katowickim, gwarantując klientom wieloletnie doświadczenie w branży, najwyższą jakość oferowanych produktów oraz fachową i rzetelną obsługę.

Geo jest członkiem Stowarzyszenia Budowniczych Domów i Mieszkań oraz Polskiego Związku Firm Deweloperskich, konsekwentnie uczestniczy też w programie „Biała Lista Firm”, poddając się weryfikacji pod względem stosowania zasad rzetelnego biznesu.

Aktywna i profesjonalna działalność Grupy znajduje uznanie w konkursach branżowych, w których Geo jest laureatem wielu prestiżowych nagród, takich jak „Krakowski Mieszkaniowy Deweloper Roku” czy „Budowa Roku” PZITB.

Spółki tworzące Grupę to: Geo, Mieszkanie i Dom Sp. z o. o., Geo Developer Sp. z o. o., Geo Domator Sp. z o.o., Geo Invest S.A., Budland Sp. z o.o., Property Profit Sp. z o.o., Geo Projekt 1 Sp. z o.o., Geo Projekt 2 Sp. z o.o., Geo Projekt 3 Sp. z o.o., Geo Projekt 1 Sp. z o.o. Spółka Komandytowa, Geo Projekt 2 Sp. z o.o. Spółka Komandytowa, Geo Projekt 3 Sp. z o.o. Spółka Komandytowa, Geo Medical Sp. z o.o., CMC Geo Medical Sp. z o.o. Spółka Komandytowa, CMC „Geo Projekt 2” Sp. z o.o. Spółka Komandytowa, CMC „Geo Projekt 3” Sp. z o.o. Spółka Komandytowa.

Kontakt dla mediów:
Jerzy Piątek