Rozrywka » Turystyka

Trzy kaszubskie potrawy, których musisz spróbować po drodze nad morze

Trzy kaszubskie potrawy, których musisz spróbować po drodze nad morze
Zobacz więcej zdjęć »
Wakacje nad Bałtykiem to dla wielu Polaków tradycja. Jadąc nad morze, zatrzymujemy się co najwyżej na hot-doga na stacji benzynowej. Tymczasem wschodnia część wybrzeża to Kaszuby –region słynący z fantastycznej kuchni lokalnej.

Wakacje nad Bałtykiem to dla wielu Polaków tradycja. Jadąc nad morze, zatrzymujemy się co najwyżej na hot-doga na stacji benzynowej. Tymczasem wschodnia część wybrzeża to Kaszuby –region słynący z fantastycznej kuchni lokalnej. Po drodze na plażę trzeba spróbować kaszubskich przysmaków.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Na przystawkę: śledź po kaszubsku

Kanclerz Otto von Bismarck mawiał: – Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były tak tanie, to uważano by je za rarytas równy kawiorowi czy homarom. Na Kaszubach śledzie od zawsze stanowiły podstawę pożywienia, bo są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, B1, B2 oraz jodu. – Śledź po kaszubsku to najpopularniejszy sposób podania tej ryby – przepis znany jest od ponad stu lat i przekazywany z pokolenia na pokolenie – mówi Monika Jankowska-Kapica, znawczyni kuchni regionalnych, redaktorka magazynu „Kuchnia”.

Danie główne: kaczka po pomorsku

Czy nad morzem je się tylko ryby? Oczywiście, że nie. Jedną z najlepszych potraw kaszubskich jest kaczka po pomorsku, od prawie stu lat przygotowywana według tradycyjnej metody. Dawniej była daniem obowiązkowym na ucztach w gdańskim Dworze Artusa. Nadziewa się ją farszem z kaczych podrobów i mielonej wieprzowiny i przygotowuje w sosach: pieczarkowym, kasztanowym, a nawet pomarańczowym. Jest idealnym daniem obiadowym, ale można ją też jeść na zimno jako przekąskę.

Na deser: kaszubskie ruchanki

Intrygująca nazwa i jeszcze lepszy smak! Dawniej placuszki były przygotowywane z resztek ciasta chlebowego, a dziś robi się je z mąki żytniej lub orkiszowej z dodatkiem świeżych drożdży, mleka, jaj i cukru. Smażone na smalcu i podawane z owocową konfiturą stanowią idealne zakończenie posiłku.

 

Miesięcznik „Kuchnia” to poradnik zarówno dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, jak i dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników smacznego jedzenia. W „Kuchni” można znaleźć również reportaże z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

j.melon@neuron.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »