Technologie » Komputery

„Twitterem po oczach” – jak rekrutują w IT?

Viral recruiting, grywalizacja, scouting a nawet…pączki – to metody rekrutacji w XXI wieku. W czasach, gdy na polskim rynku pracy brakuje 50 tysięcy specjalistów z branży IT,

zwiększa się stale zapotrzebowanie pracodawców na wykwalifikowanych specjalistów i zmienia się mentalność samych pracowników - firmy coraz częściej sięgają po nowe sposoby dotarcia do najlepszych kandydatów. Innowacja w rekrutacji czy przejściowa moda? Jedno jest pewne – „rynek pracownika IT” trwa.

Wakaty w polskich firmach informatycznych zmuszają działy HR do wykorzystania nietypowych form rekrutacji. W sytuacji, gdy o jednego pracownika walczy 12 pracodawców, staje się jasne, że nie tylko płaca, benefity pozapłacowe – ale również forma dotarcia do kandydatów może być niezwykle istotna. Tradycyjne ogłoszenia w prasie, telewizji czy serwisach rekrutacyjnych nie zdają już egzaminu.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.erp-view.pl/rozwiazania_hr/twitterem_po_oczach_jak_rekrutuja_w_it.html

openmediagroup