Gospodarka » Żywność

Tych substancji nie lubią Twoje zęby

Tych substancji nie lubią Twoje zęby
Zobacz więcej zdjęć »
Zęby mają nam towarzyszyć przez całe życie. To bardzo, ale to bardzo długo. Zęby trzonowe zaczynają wyrastać nam w wieku kilku lat. Finalnie mają więc posłużyć minimum 50 lat. Jak zdać o żeby? Poza profilaktyką warto też pamiętać o tym by nie nadwyrężać ich poprzez nieodpowiednie nawyki żywieniowe.

Istnieje bowiem szeroka paleta substancji, które szkodą naszym zębom.

Implanty zębowe, to stosunkowo droga inwestycja, warto więc korzystać z nich tylko w sytuacji bez wyjścia. Zanim jednak do tego dojdzie pamiętajmy, że są na tym świecie produkty, które mimo że smaczne to nie lubią ich nasze zęby.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:



Wróg nr 1

Napoje gazowane

Napoje gazowane są szkodliwe z dwóch powodów. Po pierwsze, z uwagi na kwasy – fosforowy, cytrynowy, jabłkowy – które mogą uszkodzić szkliwo. W napojach gazowanych często odnaleźć można również cukier.



Wróg nr 2

Chipsy

Skrobia ziemniaczana obecna w chipsach to nic innego jak cukier złożony, który również negatywni wpływa na nasze szkliwo. Cukier jest pożywką dla bakterii żyjących w jamie ustnej, te przetwarzają je na kwasy, a to już prosta droga do ubytków w uzębieniu.



Wróg nr 3

Alkohol

Szczególnie ten pity regularnie. Zmniejsza produkcję śliny, działa negatywnie na śluzówkę jamy ustnej. Suchość w ustach daje dogodne warunki dla rozwoju próchnicy, jak i powstawania aft.



Wróg 4

Sos pomidorowy

O ile same pomidory wpływają korzystnie na nasze zdrowie, o tyle przeciery z przetworzonych owoców już niekoniecznie. Koncentraty pomidorowe mogą mieć pH poniżej 3,3, a już poniżej 5,5 pH rozpoczyna się erozja szkliwa. Pyszne salsy, sosy i soki polecamy pić tylko świeże i własnej roboty.



Wróg 5

Lemoniada

Jej regularne picie może doprowadzić do nadwrażliwości zębów. Dlaczego? Cytryna, z której to przecież najczęściej produkuje się lemoniadę i jej pochodny kwas cytrynowy ma silne właściwości żrące w kontakcie ze szkliwem.



Jak temu przeciwdziałać?

I tak okazuje się, że wszystkie nasze ulubione przysmaki, od napoju gazowanego ulubionej marki, przez chipsy po pizze z sosem pomidorowym, a nawet lemoniadę, musimy odstawić. Faktycznie w długiej perspektywie działanie kwasów powoduje rozmiękczenie płytki szkliwa.

Są jednak proste sposoby na to jak łagodzić niepożądane skutki jedzenia naszych przysmaków. Na początek wystarczy szklanka wody wypita zaraz po spożyciu kwasów osłabia ich działanie znacząco. Niezastąpione jest też szczotkowanie zębów z użyciem pasty. Najprostsze sposoby okazują się wciąż najlepszym orężem w walce z próchnicą. Niestety ich stosowanie przychodzi nam nie raz bardzo ciężko. Im dłużej utrzymamy dobry stan naszych zębów tym bardziej odwleczemy w czasie ich leczenie. Nie ma się co łudzić, że uda nam się przez całe życie utrzymać pełne uzębienie. Niemniej zęby, których leczenie zaczynamy w wieku lat 30-40 pod koniec 50 nadają się nierzadko do usunięcia. Jeśli więc uda nam się przedłużyć ich kondycję o 10 lat to ich leczeni zacznie się dopiero w okolicy 40-50 lat, a to z kolei daje szanse na posiadanie swoich własnych zębów przez niemal całe życie.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

slawek

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »