Społeczeństwo » Społeczeństwo

Ubiegłoroczna powódź, ubiegłoroczny problem?

Ponad 90% wsi gminy Wilków (woj. lubelskie) zostało dotkniętych ubiegłoroczną powodzią. Jak wygląda ich sytuacja teraz? Czy rolnicy mogą liczyć na pomoc? Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, firma Adar z Elbląga oraz wielu darczyńców postanowiło pomóc powodzianom.

Wszystkie Izby Rolnicze w Polsce zorganizowały akcję pomocy dla rolników z poszkodowanych przez ubiegłoroczną powódź wsi. Dlaczego teraz? Właśnie zbliża się wiosna, a co za tym idzie siew zbóż.  Jest to najważniejszy moment w cyklu prac rolników.

„W ’83 też mieliśmy powódź i wiemy, co to znaczy”- powiedział Adam Turoń, członek Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej. Pan Adam zorganizował zbiórkę zboża we wsiach Cieplice, Batorowo, Nowakowo, Kepa Rybacka, Kępiny Wielkie oraz Nowotki. Rolnicy bardzo się zaangażowali. Wielu nie miało zapasów, ponieważ ubiegłoroczne zbiory nie należały do najbardziej udanych, ale ponieśli koszt zakupu zboża, które następnie przeznaczyli na rzecz powodzian.

Okazało się, że gest rolników i zaangażowanie organizatorów mogą pójść na marne. Nikt nie chciał podjąć się transportu zebranych darów do gminy Wilków. Na szczęście trafili się dobrzy ludzie, anonimowy sponsor przekazał 300 litrów paliwa a firma Adar użyczyła własne samochody. I tym sposobem 10 ton zboża trafiło do jednej ze wsi gminy Wilków.

„Nasza firma od zawsze angażuje się w akcje na rzecz potrzebujących. Wielu managerów zapomina, że przedsiębiorstwo to część społeczeństwa i dlatego nie należy być biernym na potrzeby innych. Sami również doświadczyliśmy żywiołu, z którym trudno walczyć, co prawda nie była to woda, lecz ogień, dlatego doskonale rozumiemy ludzi, którzy stracili swój dobytek.”-  przyznaje Adam Aszyk, Dyrektor ds. Rozwoju firmy Adar.

Społeczna odpowiedzialność biznesu to trend, który coraz bardziej zakorzenia się w polskich realiach. Jednak zaplanowana strategia marketingowa nie zastąpi prawdziwych odruchów ludzkich, dlatego akcja Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej zakończyła się powodzeniem.

Kontakt dla mediów:

Aleksandra Fastyn