Firma » Finanse

Unia poręczy kredyty firmom z łódzkiego

1,8 mln zł z Funduszy Unijnych ma Łódzka Agencja Rozwoju Regionalnego na poręczenia bankowych kredytów dla małych i średnich przedsiębiorstw w województwie łódzkim.

To dobra wiadomość dla firm, które pilnie potrzebują kredytu, aby przetrwać kryzys. Według ostrożnych szacunków, jego skutki odczuwa ponad 80 proc. spośród około 120 tys. firm działających w regionie.

Banki,jak wiadomo, wysoko podniosły kredytową poprzeczkę, a częstą przeszkodą w uzyskaniu kredytu jest brak wystarczających zabezpieczeń. Z poręczenia ŁARR mogą skorzystać wszystkie firmy, bez względu na branżę i formę prawną (jedynym warunkiem jest zarejestrowana działalność w Łódzkiem). ŁARR jako poręczyciel bierze na siebie odpowiedzialność w przypadku kłopotów ze spłatą rat.

Unijne poręczenia dotyczą kredytów (tzw. obrotowych lub inwestycyjnych), zaciąganych we wszystkich w województwie placówkach PKO BP, Pekao S.A., ING Banku Śląskiego, BGŻ i SKOK-u Stefczyka, a także w Banku Spółdzielczym Rzemiosła w Łodzi i Banku Spółdzielczym w Andrespolu. Tam też można uzyskać szczegółowe informacje i załatwić formalności.

Abilita Communications