Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Unikatowy Bombay Sapphire Beldi

Tajemniczy i nietuzinkowy. Pełen egzotycznych smaków i aromatów. Bombay Sapphire Beldi to niezwykły koktajl, który przez jury jednego z najważniejszych konkursów barmańskich na świecie, uznany został za najznakomitszy koktajl przygotowany na bazie ginu Bombay Sapphire.

Miksologia na najwyższym poziomie

Bombay Sapphire World’s Most Imaginative Bartender Competition jest jednym z najbardziej prestiżowych konkursów świata miksologii. Co roku w wydarzeniu udział biorą setki barmanów z całego świata. Spośród wszystkich kandydatów, jury wyłania zaledwie ósemkę finalistów, którzy wyruszają w niezwykłą podróż do marokańskiej siedziby marki Bombay Sapphire. Wyprawa stanowi zapowiedź finałowego zadania. Miksolodzy muszą wykazać się ponadprzeciętną kreatywnością i wiedzą, by stworzyć autorski przepis na koktajl inspirowany ginem Bombay Sapphire. Spośród wszystkich koktajli zaproponowanych przez finalistów, jury wybiera tylko jeden. Podczas tegorocznej edycji wydarzenia bezkonkurencyjnym zwycięzcą okazał się koktajl Bombay Sapphire Beldi, którego orientalny smak przywodzi na myśl prawdziwe oblicze Maroko. Jego twórcą jest barman z Vancouver – David Wolowidnyk.

Orientalny smak

Bombay Sapphire Beldi, to niezwykły koktajl pełen smaków i aromatów egzotycznego Maroko. Tajemnicą jego sukcesu są unikalne składniki, stworzone  specjalnie na potrzeby skomponowania Bombay Sapphire Beldi. David Wolowidnyk zwrócił się bowiem o pomoc do duetu kreatorów smaku, znanych jako Kale&Nori. To oni pomogli mu wyprodukować jeden ze składników koktajlu - gorzki likier, którego podstawą były marokańskie zioła. Wolowidnyk własnoręcznie przygotował również nalewkę z kolendry rosnącej nieopodal hotelu, w którym zatrzymali się finaliści konkursu. Te unikatowe składniki, egzotyczne przyprawy i gin Bombay Sapphire stworzyły niezwykłą mieszankę o orientalnym smaku, pobudzającym wszystkie zmysły.

Bombay Sapphire Beldi

Składniki:
* 45ml ginu Bombay Sapphire zmieszanego z marokańskim szafranem oraz żeń szeniem
* 20ml Martini Bianco
* 1 łyżeczka marokańskiej herbaty miętowej
* 15ml syropu cynamonowego lub syropu z kasji
* odrobina gorzkiego likieru z marokańskich ziół, wyprodukowanego
przez "Kale&Nori"
* Nalewka z marokańskiej kolendry (do spryskania kieliszka)
* Kawałek skórki cytryny z wyciętą gwiazdką z marokańskiej flagi
(do dekoracji)

Sposób przygotowania: Gin Bombay Sapphire, Martini Bianco, syrop cynamonowy oraz gorzki likier z marokańskich ziół wlać do shakera wypełnionego lodem. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Schłodzoną wcześniej szklankę delikatnie spryskać nalewką z marokańskiej kolendry, a następnie wlać do niej zawartość shakera. Całość udekorować skórką z cytryny. Gotowy koktajl spryskać ponownie nalewką z kolendry.

Z myślą o wszystkich miłośnikach miksologii, przygotowano również uproszczoną wersję koktajlu. Dzięki temu, każdy może cieszyć się niezwykłym smakiem Bombay Sapphire Beldi w zaciszu swojego domu.

Bombay Sapphire Beldi (wersja uproszczona)

Składniki:
* 45ml ginu Bombay Sapphire
* 20ml warmutu Martini Bianco zmieszanego z szafranem, żeń szeniem, marokańską herbatą miętową oraz przypieczoną kolendrą
* 15ml syropu cynamonowego lub syropu z kasji
* odrobina gorzkiego likieru Lemon Bitters
* Kawałek skórki cytryny z wyciętą gwiazdką z marokańskiej flagi (do dekoracji)

Sposób przygotowania: Gin Bombay Sapphire, Martini Bianco, syrop cynamonowy oraz gorzki likier wlać do shakera wypełnionego lodem. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Całość przelać do schłodzonej wcześniej szklanki. Udekorować skórką z cytryny.

Kreatywność, wiedza i odwaga - to cechy niezbędne do stworzenia koktajlu o tak unikatowym charakterze, jak Bombay Sapphire Beldi. Niespotykane połączenie ziół i przypraw z ginem Bombay Sapphire zaowocowało powstaniem mieszanki, która zachwyca smakiem, aromatem i wyglądem.

DOSSIER
Bombay Sapphire to najwyższej jakości gin, którego butelka charakteryzuje się wyjątkową szafirową barwą. Jest produkowany w oparciu o oryginalna recepturę z 1761 roku. Unikalna kompozycja spirytusu zbożowe i dziesięciu starannie wyselekcjonowanych ziół i korzeni, tworzy niepowtarzalny smak i aromat tego trunku. Korzeń dzięgla nadaje piżmowy, ale zarazem bardzo delikatny aromat. Kora kasji tworzy nutę cynamonową, jagody kubeby – korzenny, lekko pieprzowy zapach z nutą cytryny i sosny, a rajskie zioła nadają całości wyrazistości i unikalnego smaku.

Wyłącznym dystrybutorem ginu Bombay Sapphire w Polsce jest Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.

Kontakt prasowy: Beata Grzybek-Zielińska, Anna Głos MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok.14, 03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, annaglos@more-pr.com

Marta Więckowska