Technologie » Telekomunikacja

Usługa HD voice dostępna w Barcelonie

Jakość dźwięku HD voice jest dostępna w komercyjnej sieci Orange w Barcelonie podczas GSMA Mobile World Congress, który odbywa się w tym mieście w dniach 15-18 lutego 2010. Orange dostarcza usługę wspólnie z firmą Ericsson, która zapewnia technologię dostępu radiowego oraz sieć rdzenną.

Rozwiązanie HD voice transformuje tradycyjne połączenia telefoniczne sprawiając, że dzwoniący mają wrażenie odbywania rozmowy w cztery oczy. Usługa jest dostępna na terenie Barcelony, gdzie abonenci Orange mają okazję doświadczyć najlepszej jakości głosu w sieciach mobilnych.

Thierry Piganeau, Director of the Mobile Business Unit, Orange, powiedział:

"Z rozwiązaniem HD voice, Orange ustanawia nowy standard w innowacjach w dziedzinie głosu, oferując swoim abonentom dużo wyższą jakość połączeń.  Kiedy tylko wypróbują oni nową usługę, nie będą chcieli korzystać z tradycyjnej jakości dźwięku, gdyż rozwiązanie to pozwala słuchaczom słyszeć się tak dobrze, jakby byli w tym samym pokoju. Operator Orange jest dumny z tego, że wprowadza przemysł telekomunikacyjny w nową erę ogłaszając wprowadzenie do swojej sieci innowacji w obszarze jakości głosu w połączeniach głosowych."

Ulf Ewaldsson, Vice President i Head of Product Area Radio w firmie Ericsson, powiedział:

HD voice zmieni dotychczasowe doświadczenia konsumentów, jeśli chodzi o prowadzenie rozmów głosowych. Badania konsumentów przeprowadzone ostatnio przez Ericsson Consumer Lab w Hiszpanii  pokazują, że operator oferujący dobrą jakość dźwięku może osiągnąć przewagę konkurencyjną. W badaniu duża grupa konsumentów odpowiedziała, że byłaby w stanie lepiej dzielić się wrażeniami, prowadzić interesy i przekazywać sobie informacje dzięki usłudze HD voice."

HD voice zapewnia lepszą jakość połączenia głosowego dzięki zastosowaniu nowego kodeka z szerszym pasmem mowym. Wdrożenie rozwiązania, nie wymaga zwiększenia pojemności sieci radiowej w porównaiu obsługą połączeń w tradycyjnej jakości. Konsumenci skorzystają z usługi HD voice, gdy oba telefony będą obsługiwały opcję HD. Rozwiązanie HD voice dla sieci mobilnych opiera się na technologii AMR Wideband.

Ericsson, największy na świecie dostawca technologii i usług dla operatorów telekomunikacyjnych, jest liderem w dziedzinie technologii mobilnych 2G, 3G i 4G i obsługuje sieci, z których korzysta ponad miliard abonentów. Zajmuje również czołową pozycję na rynku usług zarządzanych. Oferta firmy obejmuje infrastrukturę sieci stacjonarnych i komórkowych, usługi telekomunikacyjne, oprogramowanie oraz rozwiązania szerokopasmowe i multimedialne dla operatorów, przedsiębiorstw i branży medialnej. Spółki joint venture Sony Ericsson i ST-Ericsson zapewniają klientom osobiste urządzenia komunikacji mobilnej wyposażone w bogaty zestaw funkcji.

Ericsson realizuje swój długofalowy cel, jakim jest „stać się siłą napędową postępu w świecie komunikacji" poprzez innowacje, zaawansowane technologie oraz rozwiązania biznesowe zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju. Firma powstała w 1876 r. Ma centralę w Sztokholmie. Działa w 175 krajach i zatrudnia ponad 75 000 pracowników. W 2008 r. uzyskała przychody w wysokości 209 mld SEK (32,2 mld USD). Ericsson jest notowany na giełdzie NASDAQ OMX w Sztokholmie i NASDAQ w Nowym Jorku.

Zapraszamy na:

www.ericsson.com/pl