Firma » Finanse

Utrzymane prognozy zysków dla Provide Able 2 Trend FIZ

Ostatnie miesiące to najgorszy okres na rynkach akcji, zarówno w Polsce jak i na świecie, od czasu kryzysu z jesieni 2008 roku. To okres bardzo dużych spadków i nerwowości.

W tych trudnych warunkach rynkowych dobrze działały mechanizmy kontroli ryzyka stosowane przez fundusz Provide Able 2 Trend FIZ, zarządzany w oparciu o modelowy program inwestycyjny, stosujący nowatorskie „systemy transakcyjne”.  Wzrost zmienności i zakończenie trwającej wiele miesięcy fazy wahań na rynkach akcji i towarów oraz oczekiwany wzrost zmienności na rynkach walutowych tworzą sprzyjające warunki inwestowania dla tego Funduszu. Od początku roku stopa zwrotu wynosi -7,46% i mimo, że fundusz nie uzyskał jak dotąd dodatniej stopy zwrotu w okresie spadków cen, to zakładany cel inwestycyjny jakim jest osiągnięcie stopy zwrotu przekraczającej 10% do końca lutego przyszłego roku nie jest zagrożony. Trzeba przyznać, że warunki rynkowe są nadal trudne dla większości funduszy, niezależnie od specyfiki inwestowania, ale największe straty ponoszą fundusze akcji. W naszym przekonaniu podobny los czeka w niedługim czasie fundusze obligacji.– powiedział Jarosław Król, Wiceprezes Provide TFI SA.

Program inwestycyjny Provide Able 2 Trend FIZ  zakłada dostarczanie inwestorom stabilnych zysków w granicach 15-20% rocznie niezależnie od koniunktury gospodarczej, gdyż fundusz ten wykorzystuje zarówno wzrostowe, jak i spadkowe trendy na światowych rynkach. W zarządzaniu portfelem stosowane są komputerowe algorytmy inwestycyjne tzw. systemy transakcyjne o zróżnicowanym stylu inwestycyjnym i metodologii statystycznej. Umożliwia to efektywną obecność na wielu rynkach z całego świata, co gwarantuje względną dywersyfikację i uzyskanie stabilnych zysków w średnim i długim okresie. Dynamiczna alokacja oraz dywersyfikacja inwestycji to podstawowe narzędzia pozwalające w przypadku Provide Able 2 Trend FIZ obniżyć ryzyko inwestowania. Aktywa Funduszu inwestowane są wyłącznie w płynne instrumenty finansowe, które
w dowolnych warunkach rynkowych umożliwiają natychmiastowe zamknięcie pozycji inwestycyjnej. Proponowany przez Provide TFI program jest wynikiem ośmioletnich prac badawczych. Przed wprowadzeniem na rynek został przetestowany
 i w okresie testowym od stycznia 2000 do 30 listopada 2010 uzyskał znakomite efekty: stopę zwrotu 19.4% w skali roku. Jednocześnie ryzyko było istotnie ograniczone: maksymalny spadek kapitału* wyniósł 2.2% wg wycen na koniec każdego miesiąca oraz 7.4% wg wycen na koniec każdego dnia.

Provide Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. powołane przez Altkom Akademia S.A. – lidera szkoleń w zakresie informatyki od 1992 roku, uzyskało zezwolenie na prowadzenie działalności od Komisji Nadzoru Finansowego we wrześniu 2010 r. Provide Able 2 Trend FIZ jest podstawowym funduszem oferowanym przez Provide TFI S.A.

Smart