Firma » Finanse

W co inwestować pieniądze?

Co raz więcej Polaków decyduje się na inwestowanie kapitału w fundusze. Instytucje finansowe oferują więc nowe rozwiązania, które pozwalają na uzyskanie zysku zarówno w krótkim, jak i dłuższym czasie. Gdzie teraz warto ulokować pieniądze?

Produkty z ochroną kapitału

Propozycją dla osób, które chcą zdywersyfikować swój portfel i inwestować w różne instrumenty finansowe bez ryzyka utraty kapitału są produkty strukturyzowane w formie ubezpieczenia. Korzystając z tego typu rozwiązań  można zarabiać np. na zmianach kursów walutowych czy rosnących cenach akcji największych spółek.

„Razem z bankami przygotowujemy produkty, które chronią kapitał i jednocześnie dają szansę  na uzyskanie zysku w krótkim okresie – nawet jednego roku czy dwóch lat Przykład stanowi ubezpieczenie  „Globalne Spółki” stworzone we współpracy z Alior Bankiem. W tym przypadku część kapitału jest zainwestowana w certyfikaty depozytowe, których wartość powiązana jest z cenami akcji największych  światowych firmy, takich jak: Apple, Coca-Cola, Pepsi, Procter&Gamble, czy Johnson&Johnson” – tłumaczy Danuta Żukowska, dyrektor Departamentu Bancassurance w ING Życie. „Inną propozycją, opracowaną wspólnie z ING Bankiem Śląskim, jest plan „Stawiam na Złotego”. Pozwala ona na uzyskanie zysku w zależności od zachowania się kursu złotówki w stosunku do euro.”

Ubezpieczenia z częścią inwestycyjną

Dla osób, które chcą gromadzić kapitał w dłuższym czasie np. oszczędzając na emeryturę, rozwiązaniem mogą być ubezpieczenia posiadające możliwość samodzielnego inwestowania w fundusze inwestycyjne. Przykładowo w ramach polisy „Sposób na Przyszłość” klient sam może zdecydować w jakie fundusze będą ulokowane jego pieniądze. Do wyboru ma dwa portfele modelowe - bardziej agresywny i zrównoważony. Istnieje także możliwość indywidualnego doboru spośród 18 funduszy o różnym stopniu ryzyka.

Multi_Communications