Motoryzacja » Transport

W Expo Silesia zobaczymy autobusy na polską Prezydencję w Unii

Premiera autobusów wybranych do obsługi polskiej Prezydencji w Unii Europejskiej to jeden z głównych punktów programu Targów Transportu Publicznego SilesiaKOMUNIKACJA, które rozpoczną się w Expo Silesia w czwartek 19 maja i potrwają do piątku.

Autobusy Scania Touring i Scania Irizar I6, które już za półtora miesiąca pojadą do Brukseli, po raz pierwszy w Polsce będzie można zobaczyć w Sosnowcu. Ich premierę zaplanowano podczas SilesiaKOMUNIKACJA na 19 maja, o godzinie 11.40. Wydarzenie poprowadzi dziennikarz motoryzacyjny Wojciech Majewski. Niespodziankę zapowiada też białoruska firma MAZ, która zaprezentuje na targach jedną ze swoich nowości.

W programie targów ważne miejsce zajmuje konferencja Komunikacyjnego Związku Komunalnego GOP. Tegoroczna debata dotyczyć będzie m.in. ustawy o transporcie publicznym, bezpieczeństwa w komunikacji miejskiej oraz inteligentnych systemów transportowych. Expo Silesia zaprasza również na zawody kierowców autobusów, na pierwszym w Polsce certyfikowanym mobilnym symulatorze jazdy.

Podczas targów SilesiaKOMUNIKACJA zostaną przyznane nagrody „Produkt w komunikacji miejskiej przyjazny osobom z niepełnosprawnością”. Tym znakiem promocyjnym będą mogły posługiwać się nagrodzone na targach pojazdy i produkty z sektora transportu miejskiego, których walory innowacyjne i użytkowe szczególnie dostosowane zostały właśnie dla tej grupy użytkowników transportu miejskiego.

Nowym elementem tegorocznej wystawy będzie Salon Wyposażenia Warsztatów. W sumie na targach zaprezentuje się ponad 50 firm oferujących najnowocześniejsze pojazdy, sprzęt serwisowy, wyposażenie zajezdni, a także rozwiązania informatyczno-elektroniczne stosowane w komunikacji miejskiej.

Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.silesiakomunikacja.pl

Expo Silesia to centrum targowo-wystawiennicze zlokalizowane w aglomeracji śląskiej, na terenie Sosnowca. W ciągu pierwszych trzech lat działalności w Expo Silesia zorganizowano już 90 imprez o charakterze targowym, w tym pierwszą w Polsce wystawę o statusie wystawy światowej. Uczestniczyło w nich ponad 8 tysięcy firm i ćwierć miliona zwiedzających z Polski i zagranicy.

Biuro Prasowe Expo Silesia

Expo Silesia