Dom » Nieruchomość

W grudniu to kupujący rządzili na rynku mieszkaniowym

Grudzień 2011 r. przyniósł poprawę położenia osób chcących kupić mieszkanie. Wskazuje na to odnotowany wysoki spadek Indeks Dopasowania Cenowego Emmerson S.A., którego wartość w ostatnim miesiącu minionego roku znalazła się na najniższym poziomie od dwóch lat.

Metodologia Indeksu oparta jest na różnicy między wyjściowymi oraz transakcyjnymi cenami mieszkań z drugiej ręki, na pięciu głównych rynkach mieszkaniowych. Zgodnie z takim podejściem jego obecna obniżka do poziomu 96,0 punktów oznacza korzystniejszą sytuację nabywców, którzy mogą oczekiwać większych upustów cenowych w trakcie negocjacji. Zwiększająca się przewaga kupujących nad osobami chcącymi sprzedać posiadany lokal mieszkalny, wynika niewątpliwie w dużej mierze ze zbliżającej się drugiej fali kryzysu. Trwający stan niepewności, co do rozmiarów spowolnienia gospodarczego, jakie czeka nasz kraj i całą Europę odbija się na większej skłonności Polaków do zaciskania pasa. W takiej sytuacji w najbliższej przyszłości może być trudniej sprzedać mieszkanie, a głównym czynnikiem przyciągającym uwagę potencjalnych chętnych będzie przede wszystkim jego niska cena całkowita.

W ostatnim miesiącu ubiegłego roku największe obniżki wyjściowych cen udało się wytargować osobom zainteresowanym kupnem mieszkania z segmentu popularnego. Analiza transakcji lokalami mieszkalnymi z drugiej ręki w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu i Gdańsku, w których pośredniczyła firma Emmerson S.A. wykazała, że upust cenowy w przypadku takich lokali, a więc tych o metrażu od 40 mkw. do 60 mkw. wyniósł przeciętnie 4,5%. Właściciele wystawiający na sprzedaż najmniejsze jednostki mieszkaniowe, czyli te o powierzchni do 40 mkw. byli skłonni zejść z ceny średnio o 4%. Nieco niższą przeciętną obniżkę początkowej stawki, wynoszącą 3,7% udało się uzyskać w trakcie negocjacji osobom kupującym lokale zawierające się w przedziale od 60 do 80 mkw. Z kolei w segmencie największych mieszkań, których metraż przekracza 80 mkw. średni rabat wyniósł 3,5%.

Dział Badań i Analiz firmy Emmerson S.A.

Emmerson S.A.