Firma » Biura

Ważne decyzje, istotne wyposażenie – sale konferencyjne

Tu odbywają się narady i szkolenia. To miejsce ważnych spotkań z partnerami biznesowymi. Podejmowane są tu kluczowe decyzje m.in. planowanie budżetu. Everspace podpowiada jak zaaranżować salę konferencyjną i na co warto zwrócić uwagę, wyposażając jedno z najważniejszych pomieszczeń w firmie.

Podobnie jak biurowe, meble konferencyjne z biegiem czasu przechodzą transformację. Zmieniają się wraz ze świadomością użytkowników i ich zapotrzebowaniem. Liczy się nie tylko wygoda, ale też design, dający możliwość skupienia przez dłuższy czas uwagi na jednym - istotnym z punktu widzenia firmy - zagadnieniu. Najlepiej, aby nic nie rozpraszało zebranych. Ważne są więc kolory i materiały, z jakich zostały wykonane meble, ale też barwy ścian czy wykładzin. Warto zadbać o to, by pomieszczenie było jasne i nie łączyło zbyt wielu elementów dekoracyjnych, które mogłyby rozpraszać uwagę. Odprężającym akcentem mogą być kwiaty doniczkowe - zieleń działa relaksująco także na nasz wzrok.

Stoliczku nakryj się

Centralne miejsce sali konferencyjnej zajmuje stół. Jego wybór zależy od ogólnego wystroju siedziby firmy, jej charakteru, wielkości pomieszczenia oraz przewidywanej liczby osób, które będą z niego korzystały. Przede wszystkim musi być stabilny i solidnie wykonany. Może być w kształcie owalu, podkowy, prostokątny lub okrągły - do wyboru mamy naprawdę dużo możliwości. Na jaką wersję się zdecydujemy, zależy od ogólnej koncepcji wnętrza, aranżacji całego biura i oczywiście naszych preferencji. Najważniejsze, aby był ergonomiczny i zapewniał wygodę. Istotna jest też powierzchnia blatu - wystarczająco duża, aby osoby przy nim siedzące swobodnie mogły położyć na nim dokumenty i inne potrzebne podczas spotkania przedmioty, takie jak np. laptop. Nowoczesne stoły konferencyjne wyposażone są w najróżniejsze udogodnienia: przelotki, kanały kablowe czy mediaporty. Mają lekką, modułową konstrukcję i są mobilne. Bez problemu można je przestawiać, powiększać lub pomniejszać ich powierzchnię w zależności od potrzeby chwili, a także unosić lub opuszczać blat. Bardzo praktycznym rozwiązaniem są mobilne ścianki działowe, które w razie konieczności można błyskawicznie zamontować i równie szybko zdemontować. Takie rozwiązanie idealnie sprawdzi się podczas szkoleń i testów kompetencyjnych.

Krzesła do wyboru i koloru

Nie mniej ważne są krzesła konferencyjne. Mogą być one kolorowe i o wysmakowanym designie, z miękkimi siedziskami lub bardzo proste, niemal ascetyczne w formie. To od ich wyglądu zależy, jak będzie odbierane całe pomieszczenie. Rynek oferuje wiele możliwości i możemy więc pokusić się o naprawdę ciekawe formy. Pamiętajmy jednak, że w ich przypadku najważniejsza jest wygoda. Narady, szkolenia i konferencje trwają często wiele godzin, a źle dobrane, niewygodne siedzisko potrafi rozpraszać uwagę. Warto też zwrócić uwagę na ich wymiary. Nie powinny być za bardzo rozbudowane w przypadku, kiedy sala konferencyjna nie jest zbyt duża. Ze względu na oszczędność miejsca zdecydujmy się na bardziej minimalistyczne kształty i gabaryty, jednak nie mniej efektowny. W wyposażeniu sali konferencyjnej bardzo ważne jest zapewnienie odpowiednich ciągów komunikacyjnych oraz swobody ruchu osób siedzących obok siebie. Jeżeli planujemy przenosić krzesła z miejsca na miejsce i składować, ustawiając jedno na drugim, dobrze, aby były także sztaplowane.

Od pomysłu do realizacji

Projekt sali konferencyjnej można zlecić architektowi wnętrz, który zaaranżuje ją zgodnie z ogólnie przyjętą przez firmę koncepcją, a meble wykonać na zlecenie w stolarni. W tym wypadku często musimy dopilnować terminów realizacji i znaleźć poszczególnych usługodawców. Warto skorzystać jednak z usług firmy specjalizującej się w kompleksowym wyposażaniu przestrzeni biurowych, która świadczy usługi projektowe oraz nadzoruje prace na wszystkich etapach. Szukajmy firmy, która współpracuje z najlepszymi producentami i dostawcami mebli, a także ma wieloletnie doświadczenie w wyposażaniu wnętrz firmowych poparte referencjami.

Więcej inspiracji i pomysłów na urządzenie sali konferencyjnej: www.everspace.pl.

OKK!