Zdrowie » Ciało

Według najnowszych badań orzechy włoskie mają 21% mniej kalorii

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) rzuca nowe światło na energię metaboliczną orzechów włoskich.

Najnowsze badania opublikowane w Journal of Nutrition dowodzą, że orzechy włoskie mają 21 procent mniej kalorii niż dotychczas podawało USDA. Ich wyniki wykazały, że jedna porcja (1 uncja, tj. 28 g) orzechów włoskich zawiera 146 kalorii, a nie 185, co stanowi 39 kalorii mniej niż wcześniej sądzono. Badania przeprowadził dr David J. Baer, lekarz nadzorujący z Wydziału Badań Rolnictwa, Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Z historycznego punktu widzenia, wartość kaloryczną orzechów włoskich określano stosując równoważniki Atwatera, które ustalono pod koniec XIX wieku. Pozwalają one określić, jaką wartość metaboliczną oraz energię dostarczają organizmowi produkty spożywcze. Badania nadzorowane przez doktora Baera wykazały, że wartość metaboliczna orzechów włoskich wynosi 21 procent mniej, niż to wcześniej określały wspomniane wskaźniki.

 „Wyniki naszych badań mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego konsumenci spożywający orzechy włoskie zazwyczaj nie przybierali na wadze" - stwierdził dr Baer. "Ponadto, konsumpcja orzechów włoskich wiąże się z istotną liczbą potencjalnych korzyści dla zdrowia, w tym m.in. ze zmniejszeniem ryzyka zachorowań na raka, chorób układu krążenia oraz tych, w których występują zaburzenia funkcji poznawczych. Ponadto, niniejsze wyniki mogłyby potencjalnie pomóc zmniejszyć obawy dotyczące kaloryczności orzechów, jakie mogą mieć konsumenci przed wprowadzeniem ich do codziennej diety."

Aby dojść do powyższych wniosków, grupa badawcza poddała badaniu 18 zdrowych dorosłych osób. Każda z nich została losowo poddana sekwencji dwóch diet: kontrolowanej diecie amerykańskiej z wyłączeniem orzechów włoskich przez okres 3 tygodni oraz kontrolowanej diecie z dodatkiem 1,5 porcji orzechów włoskich (42g) przez kolejne 3 tygodnie. Całkowity poziom kaloryczności dostosowywano odpowiednio do indywidualnych potrzeb uczestników w trakcie obu tych okresów. Po zastosowaniu zbilansowanych diet z dodatkiem orzechów włoskich, a także pobraniu próbek kału i moczu oraz pomiarów kalorymetru, określono ilości kalorii, a wyniki badań posłużyły do obliczenia energii metabolicznej orzechów włoskich.  

Niniejsze badania stanowią wnikliwy wstęp do coraz obszerniejszego pakietu analiz i potwierdzają korzyści płynące ze spożywania orzechów włoskich, które pozwalają kontrolować masę ciała. Dodatkowo, stanowią one wspaniałe źródło błonnika (2 g na uncję) oraz białka (4 g na uncję). Orzechy włoskie to jedyne orzechy, które są znaczącym źródłem kwasu alfa-linolenowego (2,5 g na uncję) oraz roślinnego kwasu tłuszczowego omega-3, mających korzystne działanie na pracę serca i mózgu.

 W dobrej kondycji zdrowotnej

Wiele badań wskazuje na korzystny wpływ regularnego spożywania orzechów włoskich na zdrowie i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób niezakaźnych. Działa ono pozytywnie na profil lipidowy we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, niektórych nowotworów oraz zmniejsza śmiertelność. Istnieją również doniesienia stwierdzające ich oddziaływanie na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. Co więcej, okazuje się, że spożywane orzechów włoskich korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu u osób w wieku podeszłym i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń pamięci" - powiedział dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek, Kierownik Zakładu Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W Polsce może to dotyczyć 3 milionów osób cierpiących na cukrzycę oraz kolejnego miliona osób, u których ta choroba nie została zdiagnozowana[i].

Potrzebne są kolejne analizy, które pozwolą lepiej wyjaśnić uzyskane wyniki, jak również określić, w jakim stopniu ukazana powyżej technika liczenia kalorii potencjalnie wpłynęłaby na wartość kaloryczną innych pokarmów.

Współautorami omówionego badania, oprócz dr Baera są dr Sarah K. Gebauer i dr Janet A. Novotny z Laboratorium Żywienia i Zdrowia USDA.

Wsparcia finansowego do niniejszych badań udzieliły po części USDA i California Walnut Commission.

Informacje o organizacji California Walnut Commission (CWC)

California Walnut Commission, powstała w 1987 roku, jest finansowana z obowiązkowych wpłat plantatorów kalifornijskich orzechów włoskich. Organizacja podlega prawu Stanu Kalifornia i działa we współpracy z Sekretarzem Departamentu Rolnictwa w stanie Kalifornia (CDFA). Głównym celem CWC jest wspieranie projektów naukowo-badawczych dotyczących aspektów zdrowotnych i prowadzenie ogólnych działań marketingowych. Więcej informacji na temat branży, badań zdrowotnych i przepisów można znaleźć  na stronie www.walnuts.org.

Biuro California Walnut Commission znajduje się pod adresem: 101 Parkshore Dr., Ste. #250, Folsom, CA 95630

Źródła:

Baer DJ, Gebauer SK, Novotny JA. Walnuts Consumed by Healthy Adults Provide Fewer Available Calories than Predicted by the Atwater Factors. Journal of Nutrition [INSERT FULL CITATION].

Hardman WE, Ion G, Akinsete JA, Witte TR. Dietary walnut suppressed mammary gland tumorigenesis in the C(3)1 Tag mouse. Nutri Cancer. 2011;63(6):960-70.

Reiter RJ, Tan D-X, Manchester LC, et al. A Walnut-Enriched Diet Reduces the Growth of LNCaP Human Prostate Cancer Xenografts in Nude Mice. Cancer Investigation. 2013;31(6):365-373.

Nagel JM, Brinkoetter M, Magkos F, et al. Dietary walnuts inhibit colorectal cancer growth in mice by suppressing angiogenesis. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif). 2012;28(1):67-75.

Kris-Etherton P. Walnuts decrease risk of cardiovascular disease: a summary of efficacy and biologic mechanisms. J Nutr. 2014; 10: 39:2S-8S.

Sabaté J, Fraser GE, Burke K, Knutsen SF, Bennett H, Lindsted KD. Effects of walnuts on serum lipid levels and blood pressure in normal men.N Engl J Med. 1993; 328:603-7.

Banel HK, Hu FB. Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: a meta-analysis and systematic review. Am J ClinNutr. 2009 Jul;90(1):56-63

Valls-Pedret C, Lamuela-Raventos RM, Medina-Remon A, Quintana Melibea, Corella D, Pinto X, Martinez-Gonzalez MA, Estruch R, Ros E. Polyphenol-Rich Foods in the Mediterranean Diet are associated with Better Cognitive Function in Elderly Subjects at High Cardiovascular Risk. J. of Alz Res. 2012;29(4):773-782.

Valls-Pedret C, Sala-Vila A, Serra-Mir M, et al. Mediterranean Diet and Age-Related Cognitive Decline: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2015;175(7):1094-1103.

Arab LAng A. A cross sectional study of the association between walnut consumption and cognitive function among adult us populations represented in NHANES. J Nutr Health Aging. 2015;19(3):284-90.

Fleming J, Kris-Etherton P, (2014) The Evidence for α-Linolenic Acid and Cardiovascular Disease Benefits: Comparisons with Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid. Adv Nutr (5): 863S-876S.


[i] Dane pochodzą z raportu „Cukrzyca. Ukryta pandemia. Sytuacja w Polsce" z 2013 roku przygotowanego przez firmę Novo Nordisk wspólnie z Akademią Leona Koźmińskiego.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

kw

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »