Firma » Biznes

Welconomy Forum in Toruń – już 7 - 8 marca 2016!

„Integracja i Współpraca. GOSPODARKA – NAUKA - INNOWACYJNOŚĆ” to temat przewodni Welconomy Forum in Toruń (XXIII edycji Forum Gospodarczego), które odbędzie się w dniach 7-8 marca 2016 r. w Toruniu w hotelu Copernicus.

W dniach 7-8 marca 2016 roku Stowarzyszenie Integracja i Współpraca organizuje kolejną,
XXIII już edycję Forum Gospodarczego pod nazwą Welconomy Forum in Toruń – jedną z największych imprez ekonomiczno-gospodarczych w Polsce.

Podczas tegorocznej edycji Forum szczególny nacisk zostanie położony na innowacyjność w gospodarce i nauce oraz na współpracę między tymi dziedzinami. Podczas paneli dyskusyjnych temat innowacyjności przeanalizowany będzie w kontekście gospodarki, energetyki, rolnictwa, handlu krajowego i międzynarodowego, budownictwa, obronności czy zdrowia. Innowacyjności nie zabraknie również w blokach tematycznych poświęconych dziedzinom społecznym i naukom humanistycznym.

- Wspaniale, że Welconomy Forum in Toruń to pretekst do corocznego spotkania się przedstawicieli świata polityki, biznesu i nauki, by wspólnie podsumować najważniejsze wydarzenia 2015 roku mające kluczowe znaczenie dla Polski, Europy i świata – mówi dr  Jacek Janiszewski, Przewodniczący Rady Programowej Stowarzyszenia Integracja i Współpraca, organizatora wydarzenia.

Welconomy Forum in Toruń rozpocznie się każdego dnia Sesją Plenarną, podczas której dyskutować będziemy na temat innowacyjności w gospodarce. Sesje poprowadzi prof. Jerzy Buzek oraz prof. dr hab. Andrzej Tretyn.

O komentarz poprosiliśmy polityków oraz redaktorów naczelnych największych mediów. Do udziału w naszym wydarzeniu zaprosiliśmy m.in. Jarosława Gowina (Wicepremiera, Ministra Nauki i Szkolnictwa wyższego), Mateusza Morawieckiego (Wicepremiera, Ministra Rozwoju), Ryszarda Czarneckiego (Wiceprzewodniczącego Parlamentu Europejskiego) Witolda Waszczykowskiego (Ministra Spraw Zagranicznych), Annę Streżyńską (Ministra Administracji i Cyfryzacji), Pawła Szałamachę (Ministra Finansów), Andrzeja Adamczyka (Ministra Infrastruktury i Budownictwa), Krzysztofa Jurgiela (Ministra Rolnictwa), Jana Szyszko (Ministra Środowiska), Jerzego Kwiecińskiego (Wiceminister Rozwoju), Jana Krzysztofa Bieleckiego (Premiera 1991, Przewodniczący Rady Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych), dr Janusza Steinhoffa (Wicepremiera RP 2000-2001). "Marzeniem mojego życia jest stworzenie nierozerwalnej więzi łączącej naukę z gospodarką, tak by te dwa światy wspierały się wzajemnie w budowaniu silniejszej Polski" - mówi dr Jacek Janiszewski Przewodniczący Rady Programowej Stowarzyszenia "Integracja i Współpraca”, organizatora wydarzenia.

Forum odbędzie się w dniach 7-8 marca w Toruniu. Spotkanie jest adresowane do wszystkich zainteresowanych współpracą gospodarczą z naszym krajem oraz zakupem polskich towarów i usług. Forum Gospodarcze w Toruniu daje możliwość nawiązania nowych kontaktów, co może zaowocować podpisywaniem w przyszłości nowych kontraktów handlowych.

Wśród firm uczestniczących wymienić należy m.in. Kapsch Telematic Services sp. z o.o.,  Jeronimo Martins Polska, City Service Polska Sp. z o.o.,  Budimex S.A., IDS-BUD S.A. Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Partnerzy medialni: Gazeta Polska, Gazeta Polska Codziennie, Super Biznes, Polska The Times, The Warsaw Voice, Polish Market, Region Plus, Przegląd Przemysłowy i Gospodarczy, PAP, ISBnews, Capital24.tv, Niezależna.pl, Kurier365.pl.

iwonamichalowska