Kultura, sztuka » Kultura

Wernisaż Transfuzja II – połączenie sztuki pięknej oraz zapachu

Połączenie sztuki pięknej oraz sztuki tworzenia zapachów można będzie podziwiać na wernisażu Transfuzja II, który odbędzie się w czwartek, 7 lipca w godz. 18-21 przy ulicy Siedmiogrodzkiej róg Karolkowej, lokal U12.

Na evencie zostanie zaprezentowana instalacja stworzona na bazie dzieła Transfuzja wraz ze specjalnie do niego stworzonym zapachem. Wernisaż jest efektem polsko-szwedzkiej współpracy artystki Mai Sikorskiej oraz Katarzyny Kochańskiej – autorytetu w dziedzinie zapachów i smaków z natury.

Maja Sikorska – artystka, która mieszka i pracuje w Göteborgu, w Szwecji. Zakres jej działań to: grafika, fotografia, instalacje, rzeźba i performance. Jej prace były wystawiane w Szwecji i innych krajach, jak np. na 9.
International Biennial of Drawing Pilsen 2014. Jest jedną z założycielek grupy performance FIRMAN oraz współpracuje z polską kompozytorką zapachów Katarzyną Kochańską.

Jak sama mówi: Ciało, pamięć, połączenia i rozłączenia to tematy powracające w mojej pracy. Wybieram materiały, które mają psychologiczną, symboliczną i historyczną wartość – takie jak krew, popiół i włosy. Inne materiały, z którymi pracuję, takie jak bandaże, maski tlenowe czy worki do infuzji, są blisko związane z zastrzykami, leczeniem i szpitalem – miejscem, gdzie spotyka się to, co fizyczne, mentalne, intymne i wyłączone.
W 2013 roku zaczęłam wprowadzać zapach do niektórych moich prac, używając go jako sposobu przetłumaczenia wspomnień, emocji i niedokończonych myśli. We współpracy z Katarzyną Kochańską chcę eksplorować funkcję komunikacji za pomocą zapachu i jego zdolność do wpływania na nastrój i percepcję.

Katarzyna Kochańska – autorytet w dziedzinie zapachów i smaków z natury. Jej specjalności: laboratorium zapachu, komunikacja zapachowa, zapachy historyczne, spersonalizowane perfumy i herbaty na wyłączność jako logo, aromabranding, zapach i smak w sztuce.
Metody znane z "Pachnidła" to jej warsztat pracy. Katarzyna Kochańska komponuje, wykłada, wystawia, robi pokazy i warsztaty z wyżej wymienionych dziedzin.

Zajmuje się kreowaniem zapachów odzwierciedlających określone idee czy nastrój. Jej osiągnięcia to m.in. artystyczna koncepcja zapachu cyklicznej imprezy o sztuce w Pałacu w Wilanowie. Pomysł na zapach „stał się ciałem” na oczach setki widzów XVI Zmysłów Sztuki.
W performance polsko-szwedzkim Transfuzja, we współpracy z Mają Sikorską, Katarzyna Kochańska przekazywała trudne uczucia za pomocą zapachu, którym nasączony był bandaż.
Również z Mają Sikorską współpracowała przy wystawie Corpus, gdzie do grafik Mai tworzyła zapach świeżo otwartych wnętrzności.
Do obrazów Jerzego Treita w galerii SD w warszawskim Wilanowie skomponowała zapach. Rośliny oddały aromaty i ułożyły się w dzieło, które artystka zapachu nazwała Przezroczystość i Pożądanie - zainspirowana twórczością malarza.
Stworzyła zapach i interpretację słowną na święto Mironalia ku pamięci poety Mirona Białoszewskiego.

Na światowe EXPO przygotowuje Zapach Polskości na zamówienie PARP-u. Dla świata nauki wykładała na konferencji naukowej dla naukowców z całego świata. Wykłada za granicą - na targach Leipzig Designers' Open o zapachach we wnętrzach publicznych, prywatnych i historycznych. Również do Lipska jest zaproszona w tym roku na targi muzealne do wygłoszenia wykładu.

ann_okk