Firma » Finanse

Western Union wspiera ofiary trzęsienia ziemi w Nepalu

Osoby przebywające w Nepalu mogą otrzymać wsparcie finansowe od bliskich z Polski i innych krajów za pośrednictwem bezpłatnych* przekazów pieniężnych przesyłanych do Nepalu

Fundacja Western Union przeznaczyła 200,000 USD na wsparcie dla organizacji pozarządowych  organizujących pomoc dla regionu objętego katastrofą

Warszawa – 30 kwietnia, 2015 – Firma Western Union w oparciu o szeroką sieć dystrybucji - placówki agencyjne i serwis online, zainicjowała szerokie wsparcie mające na celu dostarczenie pomocy dla rodzin i społeczności w największym stopniu dotkniętych katastrofą trzęsienia ziemi w Nepalu.

Dla klientów przesyłających pieniądze dla rodzin i bliskich w Nepalu, od 29 kwietnia do 15 maja 2015 r., Western Union wprowadziło bezpłatną* usługę realizacji przekazów pieniężnych w placówkach Western Union w Polsce i innych krajach Europy, Stanach Zjednoczonych, Syrii, Arabii Saudyjskiej, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Katarze, Bahrajnie, Kuwejcie, Omanie, Iraku, Malediwach, Chinach, Malezji, Hong Kongu, Australii, Nowej Zelandii, Tajlandii, Singapurze, Japonii, Turcji, Izraelu
i Libanie.

W Polsce bezpłatny przekaz do Nepalu można wysłać w ponad 7600 placówkach agencyjnych WU. Klienci korzystający z usług Western Union online lub z aplikacji mobilnych mogą wysyłać pieniądze korzystając z bezpłatnej usługi* realizacji przekazów pieniężnych do Nepalu do 31 maja 2015 r. Realizując przekazy za pośrednictwem serwisu online, klienci powinni używać kodu promocyjnego NEPALRELIEF2015.

Wsparcie Charytatywnej Fundacji Western Union

Fundacja Western Union przeznaczyła 200,000 USD na wsparcie programu pomocy ofiarom poprzez  dedykowane darowizny asygnowane dzięki partnerstwu pracowników Western Union, agentów oraz klientów biznesowych.

Fundacja Western Union desygnuje część pomocy dla organizacji Mercy Corps, której zespoły wyznaczają obecnie priorytety w zakresie dostarczenia ofiarom schronienia, jedzenia i wody.

„Jesteśmy zobowiązani do pomocy społecznościom, które korzystają z naszych usług. W tych dniach wielkiej potrzeby jesteśmy myślami z ludnością w Nepalu i nepalską diasporą na całym świecie” - powiedział Chief Executive Officer Western Union, Hikmet Ersek. „Niezależnie od natychmiastowej pomocy, agenci Western Union i pracownicy oraz reprezentanci organizacji pozarządowych będą ściśle współpracować by dostarczyć dodatkowe wsparcie dla długotrwałych inicjatyw wspierających odbudowę i przywrócenie życia na trenie dotkniętym katastrofą.”

Prezes Fundacji Western Union, Patrick Gaston, dodał - „Trzęsienie ziemi w Nepalu spowodowało ogromne zniszczenia i pochłonęło wiele ofiar. Pozostawiło również wielu rannych i starty materialne na bezprecedensową skalę. Fundacja Western Union wspiera inicjowanie pomocy, włączając w to programy zapewnienia wyżywienia, dachu nad głową i czystej wody dla najbardziej poszkodowanych rodzin z dziećmi.”

* prowizja Western Union generowana na bazie różnic kursowych

Ze względu na ogromne zniszczenia wywołane trzęsieniem ziemi, niektóre placówki Western Union w Nepalu mogą nie być w pełni operacyjne czy też wyposażone w wystarczającą ilość gotówki.

O Western Union

Spółka Western Union (NYSE: WU) jest liderem w zakresie usług płatności o zasięgu globalnym. Western Union, wliczając także usługi płatności oferowane pod markami Vigo, Orlandi Valuta, Pago Facil oraz Western Union Business Solutions oferuje klientom indywidualnym i biznesowym szybkie, niezawodne i wygodne sposoby wysyłania i odbierania pieniędzy na całym świecie, jak również dokonywania płatności oraz wysyłania przekazów pieniężnych. Na dzień 31 grudnia 2014 r. usługi pod markami Western Union, Vigo i Orlandi Valuta oferowane były w ramach połączonej sieci około 500 tys. placówek w ponad 200 krajach i terytoriach na świecie i 100 000 bankomatów. W 2014 r. firma Western Union wykonała 255 mln transakcji pomiędzy klientami na całym świecie, przekazując 85 miliardy dolarów, a także zrealizowała 484 milionów płatności biznesowych. Więcej informacji odnajdą Państwo na stronie: http://www.westernunion.pl

O Fundacji Western Union

Fundacja Western Union Foundation została stworzona by tworzyć lepszy świat, wszędzie tam gdzie możliwość realizacji marzeń dzięki osiągnięciom ekonomicznym nie jest przywilejem nielicznych lecz prawem dla wszystkich.  Dzięki autorskim programom  Edukacja dla Przyszłości i ze wsparciem firmy Western Union, jej pracowników,  agentów i partnerów biznesowych Fundacja Western Union działa, wypełniając swoją  misję wspierania edukacji