Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Wiecha na budowie Ośrodka Radioterapii w Płocku

W piątek, 30 września firma ALSTAL Grupa Budowlana symbolicznym zawieszeniem wiechy, uroczyście zakończyła kolejny, ważny etap prac budowlanych na budowie Ośrodka Radioterapii na terenie Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku. Wartość inwestycji to ponad 63 milionów złotych.

W uroczystości udział wzięli przedstawiciele Samorządu Województwa Mazowieckiego, Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku oraz generalnego wykonawcy firmy ALSTAL Grupa Budowlana.

- Chciałbym serdecznie podziękować za wspaniałą współpracę, która jest na budowie. Jest to warunek niezbędny do końcowego sukcesu – powiedział Jarosław Szczupak, Prezes Zarządu ALSTAL Grupa Budowlana, dodając: - Dziękuję inwestorom, projektantom, inspektorom, a przede wszystkim swojej załodze, zwłaszcza tej, która jest tutaj na budowie. Chciałbym podziękować również pracownikom działów wsparcia, którzy w siedzibie naszej firmy wykonują świetną pracę na poczet tej i innych budów. Uważam, że prace postępują w znakomity sposób, w bardzo dobrym tempie, a także dobrze jakościowo. Są one prowadzone zgodnie ze standardami BHP.

Inwestycja „Budowa i wyposażenie Ośrodka Radioterapii na terenie Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku” zakłada wybudowanie, w systemie zaprojektuj i wybuduj, czterokondygnacyjnego budynku szpitalnego. Z ośrodka korzystać będą nie tylko pacjenci z Płocka, lecz z całego Mazowsza, a także z sąsiednich województw. Budowa ma trwać łącznie dwa lata.

- Jestem dumny z faktu, iż nasze ośmioletnie starania związane z uruchomieniem w Płocku Ośrodka Radioterapii, dzięki wsparciu Województwa Mazowieckiego nabierają już tak realnych kształtów – powiedział Stanisław Kwiatkowski, Dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku, dodając: - Dzięki znakomitej współpracy z wykonawcą inwestycji, pozwala nam z dużym optymizmem patrzeć w przyszłość i w niedługim czasie rozpocząć prace zmierzające do wyposażenia obiektu w niezbędny sprzęt medyczny.

O projekcie

Na parterze nowopowstającego obiektu ulokowane zostaną pracownie tomografu komputerowego, rezonansu magnetycznego oraz bunkry z akceleratorami medycznymi. Dodatkowo powstanie także pracownia medycyny nuklearnej z aparatem PET/CT, zapewniającym wykrywanie i kontrolowanie przebiegu leczenia chorób nowotworowych. Na pierwszym piętrze znajdzie się oddział chemioterapii dziennej, natomiast na drugim oddział łóżkowy radioterapii.

W ramach inwestycji przebudowana zostanie niezbędna infrastruktura techniczna, w której skład wchodzą m.in. droga wewnętrzna, parking, sieci, trafostacja i wszystkie przyłącza. Powierzchnia użytkowa nowopowstającego budynku wyniesie 9054,32 m2, a kubatura 37252,81 m3.

O ALSTAL Grupa Budowlana

Jesteśmy rodzinną firmą budowlaną ze 100-procentowym udziałem kapitału polskiego, która od 45 lat specjalizuje się w generalnym wykonawstwie trudnych i wymagających inwestycji budowlanych. Naszą nadrzędną wartością jest zapewnienie bezpieczeństwa i partnerskich relacji inwestorom, podwykonawcom, dostawcom, a także pracownikom tworzącym siłę organizacji. Naszym największym kapitałem są ludzie tworzący zespół ALSTAL. To ich doświadczenie, zaangażowanie i chęć zmieniania świata na lepszy pozwalają nam stale doskonalić naszą firmę. Zgrany zespół ponad 260 osób tworzą zarówno najwyższej klasy specjaliści z wieloletnim doświadczeniem oraz młode, dynamiczne i ambitne osoby, które regularnie podnoszą swoje kompetencje.

Arni