Rozrywka i wypoczynek » Gry

Wiedźmin 2 króluje na TOP 10 gram.pl

W ciągu 3 pierwszych miesięcy łączna przedsprzedaż, w sklepie internetowym gram.pl Edycji Kolekcjonerskiej oraz Premium gry Wiedźmin 2: Zabójcy Królów przekroczyła 10 000 egzemplarzy.

Ponadto Edycja Kolekcjonerska utrzymuje się na pierwszej pozycji TOP 10 sklepu gram.pl.

To pierwszy taki przypadek w pięcioletniej historii listy TOP 10 gram.pl. Edycja Kolekcjonerska Zabójców Królów aż do wyczerpania nakładu 10 tysięcy sztuk utrzyma się na pierwszym miejscu i wydaje się, że jedyną grą, która mogłaby pobić ten rekord, byłby Wiedźmin 3, gdyby kiedykolwiek powstał. O skali fenomenu świadczy to, że w Polsce mało która „kolekcjonerka” osiąga nakład powyżej jednego tysiąca sztuk. Cieszy nas też to, że odważny koncept głównego gadżetu – głowa Geralta – zdobył uznanie nie tylko w Polsce, ale i za granicą, co widać choćby po edycji kolekcjonerskiej Duke Nukem Forever. – mówi Wiktor Cegła, Dyrektor Zarządzający portalu społecznościowego oraz sklepu gram.pl, spółki zależnej ACTION S.A.

W listopadzie 2010 CD Projekt Red ogłosił datę premiery (17 maj 2011) swego flagowego produktu – Wiedźmin 2: Zabójcy Królów. Sprzedaż przedpremierową Edycji Kolekcjonerskiej powierzono wyłącznie sklepowi internetowemu gram.pl. To pierwszy przypadek, na polskim rynku by całość nakładu edycji kolekcjonerskiej, tak dużego i istotnego tytułu powierzenia została jednemu kontrahentowi. Już pierwszy weekend po uruchomieniu przedsprzedaży pokazał, że było to trafione marketingowe podejście. Specjalny licznik umieszczony na portalu gram.pl, w ciągu dwóch pierwszych dni odnotował 4 500 zamówień. To rekord w historii polskiej branży gier komputerowych. To także prawie połowa całego nakładu, który wynosi 9999 sztuk. W lutym, na trzy miesiące przed premierą sprzedano już ponad 7500 egzemplarzy.

Wysoka sprzedaż Wiedźmina 2 jeszcze przed premierą niezwykle nas cieszy. Pokazuje to ogromne zaufanie, jakim darzą nas polscy miłośnicy gier komputerowych. To dla nich przygotowaliśmy niezwykle bogate wydania zarówno Edycji Premium jak i Edycji Kolekcjonerskiej. Teraz widzimy, że był to doskonale odebrana przez graczy decyzja. Życzymy sklepowi Gram.pl i wszystkim naszym partnerom handlowym by wysokie wyniki sprzedaży naszej gry utrzymały się również po premierze. Dołożymy wszelkich starań by Wiedźmin 2: Zabójcy Królów rozpoczął nowy wspaniały rozdział na polskim rynku gier – Hubert Habas, PR Manager  CD Projekt.

Gram.pl to jeden z najpopularniejszych portali społecznościowych o grach komputerowych oraz szeroko pojętej rozrywce dla graczy w Polsce. Gram.pl to także sklep internetowy z szerokim asortymentem gier, akcesoriów komputerowych i konsol. Gram.pl, jako jedyny posiada 100 punktów odbiorów osobistych, które umożliwiają graczom szybki dostęp do zakupionych przez nich produktów. Portal organizuje wiele konkursów dla internautów, publikuje także prestiżową listę TOP 10.

TOP 10 to prestiżowa lista portalu społecznościowego gram.pl. Lista funkcjonuje od pięciu lat, a pozycje na niej są wyborem samych graczy – trafiają tam tylko najlepiej sprzedające się przez portal gry.

Action S.A.