Firma » Biznes

Windykator nie taki zły

Panujące powszechnie przekonanie o windykatorze stawia go w bardzo niekorzystnym świetle - jako osobę groźną i bezwzględną, która nęka telefonami, nachodzi w pracy i w domu oraz egzekwuje należności wszystkimi możliwymi metodami.

Windykator często jest mylony z komornikiem, co sprawia, iż myśl o windykacji wielu przysparza o dreszcze.

Tymczasem jest to stereotyp, bo rolą windykatora jest przede wszystkim polubowne doprowadzenie do ugody z dłużnikiem. Istotą windykacji są mediacje, a nie zajęcie bądź licytacja majątku dłużnika - tym zajmuje się komornik. Celem windykatora jest nakłonienie dłużnika do spłaty, a tym samym ochronienie go przed interwencją komornika.

Dlatego też warto rozmawiać z windykatorem. Próby unikania kontaktu i brak chęci do współpracy niemal zawsze kończą się skierowaniem sprawy na drogę egzekucji komorniczej. Trzeba pamiętać, że rozmowa z windykatorem to nie monolog jednej ze stron, który zawsze kończy się tak samo - windykator każe spłacić dług, a dłużnik albo zgadza się na wszystko albo powtarza, że nie ma z czego spłacić zobowiązań.

Tymczasem spokojna i profesjonalna rozmowa z windykatorem może przynieść wiele dobrego - windykator zawsze dąży do zawarcia ugody, w wyniku której możliwe jest rozłożenie zobowiązania na raty, umorzenie części długu, brak wpisu do rejestru dłużników i uniknięcie wszczęcia postępowania sądowego. Zwłaszcza to ostatnie powinno mobilizować dłużników do chęci spłaty swoich zobowiązań.

Sprawdź, co może windykator

Do rozmowy z windykatorem warto się przygotować. Przede wszystkim należy realnie ocenić swoją sytuację finansową i możliwości spłaty długu. Szczera rozmowa na ten temat pozwoli ustalić ewentualne raty w takiej wysokości, aby były możliwe do spłaty. Warto też poznać swoje prawa i wiedzieć, jakie prawa posiada sam windykator.
Warto też już na samym początku spłacić jakąś część długu, co ułatwi dalsze kontakty z windykatorem i postawi dłużnika w korzystniejszym świetle.

JoannaS