Gospodarka » Żywność

Winem jesień się zaczyna...

Winem jesień się zaczyna...
Zobacz więcej zdjęć »
Wino wpisane jest w koloryt jesieni, tak samo jak kasztany i trufle. Dla producentów win to pora wyjątkowa, bo oznaczająca koniec prac w winnicach i zbiory.

Powody do radości mają też smakosze - długie wieczory są świetnym czasem na połączone z winem kulinarne eksperymenty w gronie rodziny czy przyjaciół. Z jesiennym menu idealnie komponują się wina z Chile.

Zawrotną karierę na całym świecie robią produkty chilijskiego domu winiarskiego Viňa Maipo, których jedynym importerem w Polsce jest firma Partner Center. Rosnącą popularność na całym świecie zawdzięczają połączeniu dobrej jakości z atrakcyjną ceną. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych mają jeszcze jedną zaletę: są świetnym dodatkiem do wielu potraw.

Jesienią często sięgamy po dania treściwe - takie, które rozgrzewają w chłodne dnie i wieczory. Chętnie serwujemy mięso, przyrządzane na wiele sposobów - gotowane, pieczone, duszone, smażone. A co do picia? Idealne będzie Viňa Maipo Carménére - wytrawne, dobrze zbalansowane, urzekające aromatem  czerwonych owoców, pieprzu, czekolady, a także przepiękna barwą - ciemnoczerwoną z fioletowymi refleksami. To wino współgra też z makaronami i serami.

Do mięs, w szczególności chudego czerwonego oraz  żeberek w rozmaitych wariacjach, pasuje również rubinowe Viňa Maipo Carménére Reserve. Delektując się nim, wyczujemy smak suszonych śliwek w połączeniu ze szczyptą delikatnej czekolady. Wino to tworzy zgrany duet z dojrzałymi serami i daniami z makaronem w roli głównej - to opcja dla tych, którzy za mięsem nie przepadają, a chcieliby poczuć magię tego trunku...

Jesienna kuchnia to także lekkie dania. Kiedy stragany uginają się pod ciężarem dojrzałych warzyw i owoców, możemy tworzyć najróżniejsze kolorowe kompozycje. Pomidory, ogórki, pachnące śródziemnomorskim ciepłem bakłażany i papryka - to składniki, z których wyczarujemy bajeczne sałatki, doskonałe na wieczory z rodziną, czy przyjaciółmi. Jeśli szykuje się większe spotkanie, a wśród gości będą smakosze ryb lub owoców morza, można zaszaleć i wzbogacić menu. Wieczór zdrowej, warzywnej lub rybnej kuchni, umili Viňa Maipo Sauvignon Blanc - lekko wytrawne, o jasnosłomkowym kolorze, pachnące dojrzewającymi w słońcu brzoskwiniami, jabłkami i cytrusami.

Z daniami rybnymi harmonizuje też złotozielone Viňa Maipo Chardonnay Reserve - wino o aromacie owoców tropikalnych, głównie ananasa. Świetnie komponuje się także z serami i białym mięsem...

Im więcej okazji do towarzyskich spotkań, tym więcej szans na przygodę z nowymi smakami i aromatami. W miłym sercu gronie chciałoby się powiedzieć: chwilo, trwaj...



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Abilita Communications
http://www.abilita.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »