Rozrywka » Rozrywka
Wiosenne menu w restauracji Tamka 43
Zobacz więcej zdjęć » |
Wyśmienity powiew świeżości
Wraz ze wzrostem temperatur i coraz częściej pojawiającym się słońcem, zmieniają się również nasze upodobania kulinarne. Coraz chętniej sięgamy po świeże owoce, warzywa oraz ryby. Nadchodząca wiosna to również czas, kiedy składniki te pojawiają się w kartach dań najlepszych restauracji. Bowiem profesjonalny szef kuchni zawsze szybko odpowiada na potrzeby swoich gości. Robert Trzópek skomponował kilka wyśmienitych dań, które dołączyły do menu restauracji Tamka 43. Jedną z nowych przekąsek jest sałatka wiosenna z grillowaną polędwicą i emulsją z dzikiego czosnku. To lekkie danie wyśmienicie pobudza apetyt oraz dostarcza niezwykłych doznań zmysłom. I jak na wiosenną porę przystało, kusi kolorami. Miłośnikom świeżych ryb do gustu przypadnie także danie główne w postaci tuńczyka Bonito z grillowaną kapustą pak choy i cytrusami. To autorskie danie Roberta Trzópka pobudzi podniebienia koneserów tradycyjnych smaków. Z propozycji lunchowych warto wyróżnić szczególnie łososia sous vide z jogurtem wasabi i marynowanym ogórkiem oraz sieję z młodą marchewką i sosem maślanym. Dania smakują wyśmienicie, a zawarte w rybach witaminy oraz wartości odżywcze pozytywnie pobudzają do działania.
Klasyka w nieznanym wydaniu
Tradycyjna polska kuchnia przeżywa obecnie swój renesans. Szefowie kuchni odkrywają ją na nowo, próbując stworzyć zaskakujące oblicze dobrze nam znanych smaków. Podstawą naszej tradycji kulinarnej od zawsze były potrawy mięsne – wieprzowina, wołowina, drób hodowlany oraz dziczyzna. Komponując nowe menu, Robert Trzópek sięgnął po najbardziej tradycyjne elementy staropolskiej kuchni - postanowił bowiem przypomnieć nam wyśmienity smak perliczego mięsa. O jego niezwykłych właściwościach smakowych, przekonają się goście restauracji Tamka 43, którzy skosztują uda perliczego nadziewanego kaszanką z kapustą i sosem musztardowym. Ten autorski przepis Roberta Trzópka jest kwintesencją polskiej tradycji kulinarnej. Ci, którzy lubią poznawać nowe smaki powinni wybrać z kolei perliczkę z marchewką i sosem z atramentu kałamarnicy. Danie, idealnie łączące w sobie tradycję z innowacją, dostarczy zaskakujących doznań smakowych. Najświeższe ryby, sezonowe warzywa oraz najwyższej jakości perlicze mięso – nowe oblicze menu restauracji Tamka 43 jest kompilacją wyjątkowych składników, tworzących wyśmienite połączenia smaków i aromatów. Dania z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym gościom. Robert Trzópek zaprasza na niecodzienną przygodę kulinarną w restauracji Tamka 43.
DOSSIER:
Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.
Kontakt prasowy:
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Beata Grzybek, Marta Więckowska, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok.14, 03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, martawieckowska@more-pr.com
www.tamka43.pl
Nadesłał:
Marta Więckowska
|
Komentarze (0)