Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Witaminy - substancja życia

Pierwsze witaminy wyodrębnił i w roku 1912 nazwał Kazimierz Funk. Dzięki tej wiedzy i zapadającej w pamięć nazwie zyskaliśmy świadomość, czego nie może zabraknąć w zdrowym ciele – oczywiście oprócz zdrowego ducha

Witaminy to wspólne określenie organicznych związków chemicznych, które odgrywają kluczową rolę w procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Spożywając naturalne produkty, zawierające dobroczynne związki, lub łykając gotowy zestaw witamin z apteki, dostarczamy narządom niezbędnych katalizatorów.

Wiele wzorów chemicznych, jedna nazwa

Ich właściwości są bardzo zróżnicowane. Większość dostarczamy z pożywieniem, ale istnieją też związki, które wytwarza organizm pod wpływem słońca (witamina D). Część z nich rozpuszcza się w wodzie (B, C), inne zaś w tłuszczach (A, D, E, K). Witaminy zawarte w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego są naturalnym źródłem zdrowia dla naszych tkanek i narządów, ale możemy dokładnie takie same otrzymać syntetycznie i przyjmować jako pojedynczą witaminę lub zestaw witamin w formie tabletek lub kropelek.

Krótki przegląd witamin

A – niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Niezbędna w niezakłóconym procesie powstawania komórek. Bez niej niemożliwa byłaby praca nabłonków i błon śluzowych.

B – osiem różnych substancji, które łączy wspólna odpowiedzialność za pracę układu nerwowego. Oznaczone numerami od 1 do 12 (jeśli nie potrzebujemy konkretnego rodzaju przy leczeniu, dowolny zestaw witamin dostarczy cały komplet). Zapobiegają anemii, biorą udział w prawidłowym procesie metabolicznym (węglowodany), wpływają na sprawność mózgu.

C – dba o naturalną odporność, jako przeciwutleniacz zabezpiecza organizm przed wolnymi rodnikami. Pełni także istotną funkcję w produkcji kolagenu. Jako czynnik umożliwiający wchłanianie żelaza przeciwdziała anemii.

D – z tej grupy najistotniejsze dla człowieka są dwie substancje: ergokalcyferol (witamina D2, pochodzenia roślinnego) i cholekalcyferol (witamina D3, pochodzenia zwierzęcego). Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania kości, wspomaga tworzenie kolagenu. Ważna również w regulacji ciśnienia.

E – spowalnia rozpad erytrocytów, chroni wątrobę przed stłuszczeniem. Podobnie jak witamina C zabezpiecza przed inwazją wolnych rodników, dzięki czemu wpływa na żywotność i prawidłowe funkcjonowanie komórek.

K– odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, wspomaga tworzenie komórek kostnych. Jest również czynnikiem wspomagającym walkę z mikroorganizmami, przez co posiada właściwości przeciwbólowe.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

NoweArtykuły

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »