Zdrowie » Ciało
Woda + sok = doskonały sposób nawadniania organizmu
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W organizmie, jak w przyrodzie – musi być równowaga, a więc by rachunek matematyczny się zgadzał, tyle samo wody dziennie musimy sobie dostarczać.
„Woda zdrowia ci doda” – jak mówi przysłowie – jest to zdecydowanie najzdrowszy sposób nawadniania organizmu, a jednocześnie najtańszy. Warto wiedzieć, ze wbrew pozorom, nie każda woda stojąca na półce w sklepie, to woda mineralna. Przyda się również wyciskarka do soków, ale najpierw omówmy wodę.
Na rynku polskim dostępne są aktualnie cztery rodzaje wód:
Naturalne mineralne – wydobywane z odwiertów głębinowych – wody średnio i wysoko mineralizowane (powyżej 1000 mg składników mineralnych na litr), np. Muszynianka.
Naturalne źródlane – pochodzą z płytszych warstw podziemnych – wody średnio i nisko mineralizowane (poniżej 1000 mg składników mineralnych na litr), np. Kropla Beskidu, Żywiec.
Naturalne wody lecznicze – wydobywane są ze specjalnych leczniczych źródeł i posiadają dodatkowo wysoką zawartość konkretnego minerału wpływającego w znaczący sposób na gospodarkę mineralną organizmu – w związku z czym takie wody nie powinny być pite na co dzień w dużych ilościach, bez konkretnych medycznych wskazań, np. Wielka Pieniawa, Jan.
Wody stołowe – woda wodociągowa zmieszana z wodą mineralną, bądź składnikami mineralnymi. Ubogie w składniki mineralne, np. Bonaqua.
Wobec tak szerokiego wyboru – którą wodę wybrać? Do codziennego picia w dużych ilościach najlepiej wybierać wody nisko i średnio mineralizowane. Jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie, by nie zaburzyć równowagi mineralnej organizmu. Osoby z wysokim ciśnieniem, niewydolnością serca, chorobami nerek, powinny uważać na zawartość sodu (Na) – sprawdzać na etykiecie i wybierać zawsze wodę niskosodową, ponieważ pierwiastek ten zatrzymuje wodę w organizmie.
Choć woda ugasi pragnienie i dostarczy niezbędnych minerałów, to nie zawiera w swoim składzie witamin. Tych dostarczyć nam mogą soki. Zachęcamy szczególnie do sporządzania soków samodzielnie, ze sprawdzonych owoców. Taki sok pomoże nam sporządzić wyciskarka ślimakowa. Jest to popularna ostatnio wyciskarka do soków, która wyciska sok w niskiej temperaturze, nie pozbawiając go przy tym cennych witamin. Jeśli nie dysponujemy takim urządzeniem, możemy oczywiście kupić sok w sklepie. Starajmy się wybierać tylko 100% soki i dokładnie czytać etykiety, by nie trafić na nektar, czy napój, które nie są już tak zdrowe jak prawdziwe soki.
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
brenna
|
Komentarze (0)