Technologie » Komputery

Wola Info kusi biblioteki

Wola Info postanowiła rozszerzyć swoją ofertę o niszę rynkową jaką są biblioteki publiczne. Podczas seminarium zorganizowanym wspólnie z firmą Neurosoft przedstawiła rozwiązania usprawniające funkcjonowanie bibliotek.

- Cały czas poszukujemy możliwości rozwoju kompetencji w nowych, często niszowych obszarach. Każdy nowy klient jest tak samo ważny zwłaszcza w obecnej sytuacji rynkowej. Biblioteki to kilkadziesiąt tysięcy potencjalnych odbiorców o znikomej lub śladowej infrastrukturze informatycznej- podkreśla Piotr Majcherkiewicz, prezes Wola Info.

Podczas seminarium zorganizowanym w warszawskiej siedzibie Wola Info, firmy zaprezentowały technologie i rozwiązania o zastosowaniu możliwym w bibliotekach. Pierwszym z nich był system do rozpoznawania pisma drukowanego o nazwie BIP, przeznaczony do celowych rozwiązań. np. w systemu identyfikacji pojazdów czy projektach digitalizacji dużych zasobów (Urząd Patentowy, System Informacji Prawnej, System Informacji Gospodarczej itd.). Kolejne to Auto-lektor, skierowany do osób niewidomych lub niedowidzących (jest to polskie urządzenie czytające dowolny tekst drukowany, nawet gazety o słabej jakości druku i faksy) oraz NeuroLib- umożliwiający tworzenie cyfrowych repozytoriów książek i innych dokumentów oraz ich udostępnianie i dystrybucję za pośrednictwem internetu.

Firmy zaprezentowały również jeden z pierwszych w Polsce programów komputerowych, który potrafi przeczytać dowolną informację tekstową znajdującą się w zasobach naszych komputerów- SynTalk (wiadomości mogą pochodzić z różnych źródeł, takich jak: dokumenty tekstowe, bazy danych, arkusze kalkulacyjne, tekst z przeglądarki). Ostatnim przedstawianym rozwiązaniem był NeuroScoope, internetowy i intranetowy system do pełnotekstowego wyszukiwania informacji. Służy on bardzo precyzyjnemu pozyskiwaniu żądanych treści z dużych, dostępnych w postaci elektronicznej, zasobów będących w posiadaniu firmy lub w jej otoczeniu.

Informacje o firmie:

Wola Info SA działa na rynku IT od ponad 20 lat, dostarczając kompleksowe rozwiązania dla największych polskich przedsiębiorstw i instytucji. Spółka plasuje się w gronie czołowych polskich firm sektora IT. Specjalizuje się w integracji systemów teleinformatycznych dla podmiotów związanych z rynkiem telekomunikacyjnym, finansowym, przemysłowym i administracji publicznej. Firma zajmuje się budową unikalnych rozwiązań biznesowych ze szczególnym uwzględnieniem automatyzacji procesów obsługi klienta (CRM), rozwiązań dla operatorów (BTS – Business Telco Solutions), zarządzania usługami IT. Spółka oferuje usługi także w zakresie projektowania, budowy i adaptacji centrów przetwarzania danych (Data Center) oraz projektowania, integracji i bezpieczeństwa infrastruktury IT. W 2008 r. przychody Grupy Kapitałowej Wola Info przekroczyły 176 mln zł, a zysk operacyjny wyniósł ponad 2 mln zł. Oprócz spółki matki grupę kapitałową tworzą firmy Noblestar Polska (100% udziałów) oraz Centrum Rozwiązań Menedżerskich (73% udziałów). Od września 2007 r. Wola Info notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

***

Wola Info S.A. konsekwentnie realizuje koncepcję delivering time tworząc inteligentne i zaawansowane technologicznie rozwiązania. Czas jest czynnikiem warunkującym przewagę konkurencyjną, a szybka i skuteczna reakcja na zmiany staje się myślą przewodnią każdego przedsiębiorstwa. Idea delivering time sprawia, że wyzwania zmieniają się w nieograniczone możliwości a rozwiązania oferowane przez Wola Info otwierają nowe ścieżki rozwoju.

***

Dodatkowych informacji udzielają:

Marcin Markiewicz
Wola Info SA
tel.

tel. kom. 501 494 996

e-mail: marcin.markiewicz@wolainfo.com.pl

Tomasz Muchalski

Everest Consulting Sp.z o.o.

tel. (022) 839 39 49

tel. kom. 504 212 463